Balon balığını genellikle çizgi filmler ve animasyonlarda şişkin vücutlarıyla tanınan ilginç bir deniz canlısı olarak görüyoruz. Ancak balon balığının şişmesi gerçekte çok daha karmaşık bir savunma mekanizmasını içeriyor ve bu durum onun hayatta kalmasını sağlayan önemli bir strateji olarak öne çıkıyor.
Balon balığının şişmesi aslında bir tehdit karşısında hayatta kalmak için geliştirdiği bir savunma tekniğidir fakat sadece bununla sınırlı değil aynı zamanda avcılara yemek olmamak için bunu yapıyorlar. Bu balıklar, tehlike anlarında kendilerini avcılar tarafından tehdit altında hissettiklerinde, hızla su yutarak midelerini şişirirler. Mideleri oldukça esnek olup çok fazla su ve hava alabilecek kapasiteye sahip olan balon balıklarının şişme süreci onları normalden çok daha büyük ve korkutucu bir hale getiriyor.
Balon balığının bu şişme davranışının arkasında yatan asıl sebep, onu avcılar için çekici olmaktan çıkarma amacı taşır çünkü büyük, şişmiş bir balık genellikle diğer balıklara kıyasla daha zor bir hedef olarak algılanır. Aynı zamanda şiştiği zaman, balon balığının derisinde dikenimsi yapılar da ortaya çıkar. Balon balığı bu şekilde tehlike anında kendini savunmasız bırakmamış olur.
KENDİLERİNE GELMEK İÇİN 5-6 SAATE İHTİYAÇ DUYARLAR
Balon balığının şişmesi sadece birkaç dakika sürebilir ancak eski haline dönmek için 5 ila 6 saat arasında bir süreye ihtiyaç duyarlar. Bu süre zarfında balık, normal haline dönene kadar yorgun düşer ve savunmasız hale gelir. Bu yüzden balon balığı, şişme işlemini sürekli olarak tekrarlamak yerine bu davranışı ancak en büyük tehditler karşısında sergiler.
Balon balığının şişme hareketi, evrimsel olarak oldukça etkili bir savunma mekanizmasıdır çünkü balon balığının şiştiği anda gösterdiği dikenli yapısı ve büyük boyutu, avcılar için cazip olmayan bir özellik olsa da bu şişme durumu her zaman başarılı olmayabilir.