Kamuda kontenjan kriziyle patlak veren öğrenci protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesiyle 15 yıllık Başbakanı Şeyh Hasina iktidarının sona erdiği Bangladeş'te, kurulacak geçici hükümete başkanlık edecek isimler arasında Nobel ödüllü Muhammed Yunus'un da adı geçiyor.
Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ve Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman pazartesi günü geçici hükümetin yakında kurulacağını açıkladı. Muhalif öğrencilerin bu akşama kadar süre vermesi üzerine parlamento da feshedildi.
Euronews'in aktardığı habere göre, öğrenci protestolarını organize eden Nahid İslam, sosyal medyada paylaştığı videoda öğrenci liderlerinin Muhammed Yunus ile görüştüklerini ve Yunus'un ülkenin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurarak görevi devralmayı kabul ettiğini söyledi.
Protestocular, Hasina'nın resmi konutunu basmıştı.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ALMIŞTI
Hasina'nın istifasını ülkenin "ikinci kurtuluş günü" olarak nitelendiren Yunus, Şeyh Hasina döneminde birçok yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmış ve yargılanmıştı. 2006 yılında Nobel Barış ödülü alan Yunus, kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarının intikam amaçlı olduğunu söyledi.
Muhammed Yunus
Bangladeş'te haftalardır devam eden ve 200'den fazla kişinin öldüğü hükümet karşıtı protestolarda, resmi konutu göstericiler tarafından basılan Başbakan Şeyh Hasina dün istifa ederek Hindistan'a kaçmıştı. Hasina'nın istifası, yüksek işsizlikten yolsuzluğa bir dizi krizle boğuşan yoğun nüfuslu Güney Asya ülkesinde daha da fazla istikrarsızlık yaratma riski barındırıyor.
Güvenlik endişeleri nedeniyle başkent Dakka'daki ana havaalanı faaliyetlerini askıya aldı. Protestocuların güneybatıdaki Jashore kasabasında Hasina'nın partisinin liderlerinden birine ait bir oteli ateşe vermesi sonucu bir düzineden fazla kişinin öldüğü bildirildi.