Yıkanmamızın temel amacı, cildimizdeki yabancı maddeleri, vücut salgılarını ve hoş olmayan kokulara neden olan mikroorganizmaları ciltten uzaklaştırmaktadır. Bu mikroorganizmalar, zamanla tüm vücudu etkileyen hastalıklar için de tetikleyici olabilir. 

Banyo yapma sıklığımız hava sıcaklığına, ne kadar terlediğimize, yağ bezlerimizin nasıl çalıştığına, ne sıklıkla tuvalete gittiğimize ve beslenme düzenimize göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kişisel ihtiyaçlara göre değişen bu durum, sosyal hayatımız ile doğrudan ilişkilidir.

KIŞIN BANYO, YAZIN DUŞ

Örneğin yarın tüm günü evde geçireceğimizi düşünüyorsak duş almaya pek de istekli olmayabiliriz. Ancak sabah uyanacak ve işe gideceksek, duş almak kendimizi daha iyi hissetmemize neden olacaktır. Burada doktorlara göre yapılan kabaca ayrım, banyo yapmak ifadesi ile vücudun liflendiği ve çeşitli duş jelleri, şampuan ve kremlerin kullanıldığı bir süreçten bahsedilmekte. Duş yapmak ise daha çok yaz aylarında serinlemek için yapılan ve oldukça kısa süren suyun altında ıslanma işleminden ibaret. 

Uzmanlar, çok fazla terlenmesi, koku veya cilt sağlığı sorunu bulunması, yoğun egzersiz yapılması, ya da şehir merkezinde bulunulması halinde daha sık banyo yapılmasını tavsiye ediyor. Sıcak yaz aylarında ise hava durumu nedeniyle yaşanan terleme sorununun önüne geçmek ve bunaltıcı havanın etkisini bir nebze azaltabilmek için sık sık duş alınmalı. 

HER GÜN BANYO YAPMAYIN

Doktorlar, her gün banyo yapmanın sağlıklı bir alışkanlık olmadığı görüşünde. Banyo esnasında çok sayıda kozmetik ürününe ihtiyaç duyduğumuzdan, bu durum cildin hızlıca yıpranmasına neden olmakta. Uzun süre boyunca tenimize uygulanan kimyasallar, sonrasında durulama işlemi yapılsa bile tamamen arındırılamaz. Uzmanlar, sık sık banyo almak isteyenlere tamamen doğal sabunları önerirken, şampuan ya da duş jeli gibi ürünlerin gün aşırı kullanılmamasına dikkat çekiyor. 

KİMLER SIK SIK BANYO YAPMAMALI?

Uzmanlara göre bu sorunun yanıtı egzama, sedef, cilt enfeksiyonları ve atopik dermatiti olan kişilerdir. Bu isimler, zorunda kalmadıkça banyo yerine duş almalı ve baharat ağırlıklı beslenmemelidir.