Barkodlar, marketler alışverişlerimizde bizlere sırdan çizgiler gibi görünse de 75 yıllık tarihleri boyunca hayatlar kurtarmaya, hatta Antikrist korkularını körüklemeye kadar pek çok şaşkınlık yaratan olaya tanıklık etti. Barkodlar, ticaret dünyasında devrim yarattı fakat bazı insanlar için ise kötülüğün simgesi haline geldi. Barkodun mucidi Paul McEnroe ve ekibi, alışveriş alışkanlıklarımızı temelden değiştiren bu teknolojiyi geliştirdi ancak bu sürecin arkasındaki ilginç ve gizemli olaylar pek de fazla bilinmiyor.

1969 yılında IBM’de mühendis olarak çalışan Paul McEnroe, market çalışanlarının ürünleri hızlıca tarayabilmesi için lazer tabancalarının kullanımını önerdi ve o dönemde bu fikir, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görülüyordu. McEnroe ve ekibi, lazer ışınlarıyla siyah-beyaz çizgilerden oluşan barkodları tarayarak süpermarket kasalarını hızlandırmayı hedefliyordu fakat IBM’in avukatları bu projeyi reddetti. Çünkü lazerlerin insanların gözlerine zarar verebileceği endişesi vardı ve McEnroe, lazerlerin zararsız olduğunu kanıtlamak için uzun uğraşlar verdi. Bu çabalar başarısız olunca Afrika'dan rhesus maymunları getirilip testler yapıldı, lazerlerin zararsız olduğu kanıtlandı ve böylece barkodlar, ABD’deki süpermarketlerde kullanılmaya başlandı ve hızla dünyaya yayıldı.

BAZI İNSANLARDA HUZURSUZLUK YARATIYOR

Barkodlar, ilk kullanıma girdiği andan itibaren bazı insanlarda huzursuzluk yaratmaya başladı özellikle barkodları Antikrist’in işareti olarak görmeye başladılar. 1975'te yayımlanan bir makalede, barkodların "Deccal'in İşareti" olduğu ve bir gün insanların alınlarına ya da ellerine lazerle işleneceği ileri sürülüyordu. Bu iddiaların ardından 1982 yılında Mary Stewart Relfe'nin "Yeni Para Sistemi" adlı kitabıyla daha da geniş bir kitleye yayıldı. Bazı insanlar, barkodların içindeki belirli bölümlerin gizli olarak "666" sayısını içerdiğine inandılar. Bu garip teoriler, günümüzde hala bazı dini topluluklar arasında konuşulmakta. Örneğin, Rusya'daki bazı eski inançları benimseyenler, barkodları "Antikrist’in damgası" olarak kabul edip, ürünlerdeki barkodları silmeye çalışıyorlar.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE HAYAT KURTARAN TEKNOLOJİ 

Barkodlar, zamanla sadece ticaret dünyasıyla sınırlı kalmayıp sağlık sektöründe de önemli bir rol oynamaya başladı ve hastaneler kan örneklerinden ilaçlara kadar pek çok şeyi izlemek için barkod sistemlerini kullanıyor. İngiltere'deki Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), "Scan4Safety" programıyla barkodların hastane süreçlerini hızlandırdığını ve hata oranlarını azalttığını gösterirken yapılan araştırmalar barkodların milyonlarca pound tasarruf sağladığını ve sağlık personelinin hasta bakımına daha fazla vakit ayırmasına olanak tanıdığını ortaya koydu.