Beyaz ekmek, genellikle katkı maddeleriyle dolu, besin değeri düşük ve sağlıksız bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Fakat uzmanlar tam tersini söylüyor. Buna beyaz ekmek de dahil. Uzmanlar 'ekmeğin içeriği önemli' diyerek detayları sıraladı.
Beyaz ekmeğin sanıldığı kadar kötü olmadığını belirten uzmanlar, önemli olanın insanların diyetlere ne kadar lif eklediği olduğunu belirtiyor. Lif eklemenin sadece ekmek olmadığını söyleyen uzmanlar bunların arasında salatalar sebzeler ve baklagiller de olabileceğini vurguluyor.
Beyaz ekmek, hızlı sindirilen karbonhidrat içerdiği için kan şekeri seviyelerinde ani artışlara neden olabiliyor. Fakat uzmanlar, ekmeğin yanında yağ ve protein içeren bir şey tüketmenin bu etkiyi azaltabileceğini belirtiyor.
TAM BUĞDAY-BEYAZ EKMEK KARŞILAŞTIRMASI
Beyaz ekmeğin 100 gramında yaklaşık 49 gram karbonhidrat bulunurken, tam buğday ekmeğinde bu miktar 41 gramdır. Ancak nişastaların sindirimi açısından büyük bir fark yok ama bunun nasıl işlendiği daha önemli.
Süpermarketlerde yaygın olarak bulunan beyaz ekmekler genellikle ultra işlenmiş gıda (UPF) olarak sınıflandırılır. Bu gıdalar, raf ömrünü uzatan kimyasallar, renklendiriciler ve tatlandırıcılar içeriyor. Bu ürünlerin uzun vadeli tüketilmesi, kanser ve kalp hastalığı riskini artırabiliyor.
Beyaz un, İngiltere'deki yasalara göre demir, kalsiyum, tiamin ve niasin gibi vitamin ve minerallerle güçlendirilir. Katkı maddeleri arasında C vitamini (askorbik asit) ve doğal fermantasyon sırasında üretilen propiyonat bulunur. Ucuz, yumuşak dokulu beyaz ekmek lif açısından düşük olabilir ama tüketimi kolay. Fakat, tam buğdaylı bir ekmekle tüketildiğinde ya da yanında protein ve sebzelerle desteklendiğinde daha sağlıklı bir seçenek haline gelebilir.