Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları, yaklaşan ölümün belirtilerine dair önemli bulgular paylaştı. Bilim insanları bu sürecin ani bir ölüm değil, yıllar öncesinden başlayan bir değişimin işareti olduğunu belirtiyor.

Yaptıkları çalışmada, ölümden önce yaşlı hastaların çoğunda kan basıncında kademeli bir düşüş yaşandığını ortaya koydular. 

Bu durumun ani bir ölüm belirtisi olmadığını vurgulan uzamanlar ölümün ilk işaretleri, yaklaşık 14 yıl öncesine kadar geri gidebiliyor ve bu süreçte vücutta kademeli değişimler gözlemlenebiliyor.

Ölümün bilinen genel belirtileri de bilim insanları tarafından paylaşıldı:

Ölümün belirtileri, vücudun yavaş yavaş kapanma sürecine girmesiyle ortaya çıkar ve bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. 

  • Zayıflayan Canlılık ve Enerji Kaybı:

Kişi giderek daha yorgun ve halsiz hale gelir, günlük aktiviteleri yapmakta zorlanır ve genellikle daha fazla uyuma eğilimindedir.

  • Solunum Değişiklikleri:

Solunum düzeni düzensizleşebilir, yavaşlayabilir veya hırıltılı hale gelebilir. Solunum sıklığı azalabilir ve nefes almada düzensizlikler görülebilir.

  • Düşen Kan Basıncı ve Nabız:

Kan basıncında ve nabız hızında kademeli bir düşüş gözlemlenir. Eller ve ayaklar soğuk olabilir ve deri mavimsi bir renk alabilir.

  • İştah Azalması:

Kişinin yemek ve su isteği azalabilir, bu da daha az besin ve sıvı tüketmesine neden olur. Vücut, enerji ihtiyaçlarını daha az yeme ve içme ile karşılamaya başlar.

  • Mental ve Duygusal Değişiklikler:

Kişide kafa karışıklığı, huzursuzluk ve halüsinasyonlar gibi zihinsel değişiklikler meydana gelebilir. Çevresiyle iletişim kurmada zorluk yaşayabilir ve zaman zaman gerçeklikten kopabilir.

  • Deri Renk Değişiklikleri:

Kan dolaşımının azalması nedeniyle eller, ayaklar ve dudaklar gibi vücudun uç noktalarında soğukluk ve morarma görülebilir.

  • İdrar ve Bağırsak Değişiklikleri: 

Böbreklerin düzgün çalışamaması nedeniyle idrar miktarında azalma olabilir ve idrar rengi koyulaşabilir. Ayrıca bağırsak hareketlerinde değişiklikler ve kabızlık görülebilir.