Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye, bol miktarda alerjen canlıya ev sahipliği yapıyor.
Bu durum, Türkiye'de yaşayan insanlarda sık sık kaşıntı bozuklukları ve göz ovuşturma davranışını tetiklerken, doktorlar gözlerin sık sık ovuşturulmasının tehlikeli bir göz rahatsızlığına neden olduğunu açıkladı.
KORNEA NAKLİNE NEDEN OLABİLİR
Tıp literatüründe 'keratokonus' hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, genetik faktörler ve göz ovuşturmaya bağlı olarak meydana gelebiliyor. Gözlerimizin önündeki kornea tabakasının ovuşturmaların ardından incelmesi ve bir koni haline dönüşmesi, sonraki süreçte çok ciddi görme bozukluklarına neden olabilir.
Genç yaşlarda tespit edilmesi halinde, keratokonusun ilerlemesi için basit bir tıbbi operasyon yeterli olurken, ileri aşamaya geçmiş vakalarda söz konusu durum kornea nakline kadar uzanabilmekte.
GÖZ MUAYENESİ DIŞINDA FARK EDİLMESİ ÇOK ZOR
Keratokonusu en tehlikeli hastalıklardan biri haline getiren şey ise, göz muayenesi dışında kolaylıkla fark edilemiyor oluşu. Birçok insan, ileri aşama keratokonus hastası olduğunu ancak son aşamalarda fark edebiliyor. Doktorlar, bu durum için belirli aralıklarla göz muayenesi yapılmasını ve muayene işleminin ardından doktorlar tarafından uygun görülmesi halinde göz topografisi çekilmesini tavsiye etmekte.