Tel Malḥata arkeolojik alanı yakınlarındaki bir nekropolde bulunan mezarlarda, iki kadın ve bir çocuğa ait kalıntılar yer alıyor. Mezarlar taşla çevrili “cist” tipi gömülerden oluşuyor ve Roma-Bizans dönemine tarihleniyor.

Araştırmacılar, abanoz ve kemikten yapılmış beş figürin inceledi. Bunlardan üçü kemikten, ikisi ise abanoz ağacından. Abanoz figürinlerin bu kadar eski Hristiyan mezarlarında bulunması son derece nadir olarak değerlendiriliyor.

Figürinlerin çoğunun kadın ve erkek yüzlerini detaylı biçimde tasvir ettiği ve "Afrikalı özellikler" taşıdığı belirtiliyor. Bu durum, mezar sahiplerinin ya da atalarının Afrika kökenli olabileceğini düşündürüyor. Araştırmacılar, figürinlerin Hristiyanlığa geçiş sonrası bile atalara saygı geleneğinin sürdüğünü gösterdiğini ifade ediyor.

Araştırmacılar, figürinlerde kullanılan abanozun "Ceylon abanozu" (Diospyros ebenum) olduğunu ve bu ağacın Güney Hindistan ile Sri Lanka'ya özgü olduğunu belirtiyor. Bizans İmparatorluğu’nun milattan sonra 4. yüzyılda Hindistan ve Sri Lanka ile başlattığı ticaret sayesinde abanozun bu bölgeye ulaşmış olabileceği ifade ediliyor. Bu ticaret, aynı zamanda bitkiler, baharatlar, pamuk, ipek ve diğer lüks malların da dolaşımını sağlamıştı.

Mezar eşyaları arasında cam kaplar, tunç bilezikler, alçıdan yapılmış kaplar ve bronz takılar da yer alıyor. Bir mezarda 18-21 yaşlarında genç bir kadın bulunurken, yanına cam eşyalar ve kadın figürlü bir kemik heykel yerleştirilmişti.

Diğer mezarda 20-30 yaşları arasında olduğu tahmin edilen bir kadın yer alıyordu. Bu kadının mezarında biri kemikten, diğeri abanozdan yapılmış iki kadın figürin bulundu. Abanoz figürin, detaylı bir yüz ifadesine sahipti ve belirgin Afrikalı yüz hatları taşıyordu.

Üçüncü mezarda ise 6-8 yaşlarında bir çocuk yatıyordu. Mezarında bronz takılarla birlikte biri kemikten, biri abanozdan olmak üzere iki figürin yer aldı. Abanoz figürin, erkek bir figürü temsil ediyor ve uzun saçlı, detaylı bir yüz yapısıyla dikkat çekiyor. Araştırmacılar bu figürinlerin ataları simgeliyor olabileceğini belirtiyor.