Binicilik Paralimpik Oyunları bugün Google Doodle oldu! Bu nedenle, Google arama motorunu kullanan birçok kişi, "Binicilik Paralimpik Oyunları nedir?" sorusunun yanıtını arıyor. Paralimpik Binicilik, ilk olarak 1970'lerde başlamış ve günümüze kadar gelmiştir.
BİNİCİLİK PARALİMPİK OYUNLARI NEDİR?
Para Dresaj, ilk kez serebral palsili sporcuların katılımıyla 1984 Yaz Paralimpik Oyunları’nda yer aldı. 1992 Yaz Paralimpik Oyunları’nda ise diğer engelli sporcular da bu oyuna katılma hakkı kazandı. Fiziksel engelli ve görme bozukluğu olan binicilerin aynı takımda yarışması ise ilk defa 1996 Yaz Paralimpik Oyunları’nda gerçekleşti.
Sporcular, engel atlama, sabit hareketler ve müzik eşliğinde serbest yürüyüş ile yarışabilirler. Takım yarışmaları ise 3 ya da 4 kişilik gruplar halinde düzenlenir. Değerlendirme, yarışmacıların at binme becerileri üzerinden yapılır.
Branşlar, 5 farklı sınıfa ayrılmıştır. Para Dresaj sınıflandırmasında binicinin cinsiyeti dikkate alınmaz, çünkü binicilik karma cinsiyet yarışları arasında yer alır. Uluslararası sınıflandırma ise FEI (Uluslararası Binicilik Federasyonu) tarafından yapılır.
PARALİMPİK OYUNLARI NEDİR?
Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu bir etkinliktir. "Paralympic" kelimesi, İngilizce'de "paralyzed" (engelli) ve "olympic" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları, o dönem düzenlenen Olimpiyatların hemen ardından gerçekleştirilir.
PARALİMPİK OYUNLARI TÜRKİYE SPORCULARI
Milli para atletimiz Fatma Damla Altın, kadınlar T20 uzun atlama finalinde 5.73m'lik kariyerinin en iyi atlayışıyla Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda üçüncü oldu!
Milli para yüzücümüz Umut Ünlü, erkekler S3 50m serbest finalinde 44.83'lük derecesiyle Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda şampiyonluk kazandı!
Tekerlekli sandalye eskrimde ülkemizi temsil eden Hakan Akkaya, epe A kategorisi bronz madalya mücadelesinde İtalya'dan Emanuele Lambertini'yi 15-13 yenerek Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda üçüncü oldu!