Kitonlar zırhlı kabuklara sahip yumuşakçalardır. Bazı kiton türlerinin, kabuklarının içine gömülü aragonitten yapılmış merceklere sahip gözleri veya ocellileri vardır.

dailystar'da yer alan habere göre Bu gözler çok küçük ve ilkel olmalarına rağmen duyu organı olarak görev yapıyor ve yumuşakçaların şekilleri ve ışığı tanımasını sağlayan gerçek bir görüş sağlıyor.

Diğer kitin türlerinde, tıpkı bir sineğin gözünün çalışması gibi, kabuk boyunca görsel bir sansür oluşturan, ayrı pikseller gibi çalışan daha küçük "göz lekeleri" bulunur.

Bilim insanları, Kitonlar atalarının dört farklı durumda göz evrimleştirdiği ve bunun da günümüzde farklı türlerin farklı görme biçimlerine yol açtığı sonucuna vardı.

California Üniversitesi Santa Barbara'dan çalışmanın baş yazarı Rebecca Varney şunları söyledi: "İki tür göz olduğunu bilerek işe koyulduk, bu yüzden dört bağımsız köken beklemiyorduk. Kitonların gözlerinin dört kez, iki farklı şekilde evrimleşmiş olması benim için oldukça şaşırtıcı."

Ekip, göz lekelerinin 260 milyon ila 200 milyon yıl önce, ilk dinozorların ortaya çıktığı zamana yakın bir zamanda evrimleştiğini buldu. Daha büyük kabuklu gözler yaklaşık 200 milyon ila 150 milyon yıl önce evrimleşti. Daha sonra ikisi de tekrar evrimleşti - kabuklu gözler 150 milyon ila 100 milyon yıl önce ve göz lekeleri yaklaşık 75 milyon ila 25 milyon yıl önce.

Bilim insanları ayrıca bu evrimsel farklılıkların farklı kiton türlerinde neden ortaya çıktığını da araştırmaya koyuldular.

Kitonların kabuklarında optik sinirlerinin vücutlarına geçtiği yarıklar vardır. Ekip, göz lekeleri olan kitonların daha büyük göz kabuklarına sahip kitonlara kıyasla bunlardan daha fazlasına sahip olduğunu buldu.

Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara'dan kıdemli yazar Todd Oakley, "Burada, evrimin, daha önce olanla hiçbir ilgisi yokmuş gibi görünse bile, daha önce olanla bağlantılı olduğunu doğal bir sistemde çok açık bir şekilde gösteriyoruz" dedi.