Avrupa Komisyonu'nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF'ye göre, Almanya, Türkiye'den gelen çekirdeksiz kuru üzümlerde sülfür dioksit tespit etti. Bu bilgi, ürünün 'içindekiler' kısmında yazması zorunlu olmasına rağmen belirtilmedi.
'BU NUMUNE SAĞLIĞA ZARARLI OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİR'
Alman yetkililer, "Bu durum alerjileri veya intoleransları tetikleyebilir. Belirlenen toplam kükürtlü asit içeriğine dayanarak ve kükürt dioksit ile sülfitlerin zorunlu etiketlemede eksik olduğu göz önünde bulundurularak, bu numune sağlığa zararlı olarak değerlendirilmiştir." notunu düştü.
Analiz sonuçlarına göre sülfür dioksit oranları şöyle: Birinci paket 547 ± 56, ikinci paket 601 ± 62, üçüncü paket 598 ± 62 mg/kg – ppm.
Bakanlığın sayfasında etiketlemenin nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor:
"Kükürt dioksit-sülfitler 10 mg/kg veya 10 mg/L'yi aşması halinde mevcut etiketleme kurallarının aksine, bu maddenin hassas kişilerde olumsuz etkileri tetiklemesi muhtemel olduğundan E kodları kullanılmaz ve etikette tam adıyla yer alır."
ALERJEN NEDİR?
Alerjenler, bazı kişilerde bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine ve alerjik reaksiyonlara yol açabilen maddelerdir. Alerjenler, solunum yolu, deri, ağızdan veya enjeksiyon yoluyla vücuda girebilir.
Alerjik reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir. Genel alerji belirtileri arasında kaşıntı, hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler bulunur. Alerjenler, astım, rinit, egzama gibi kronik hastalıkların belirtilerini de kötüleştirebilir.
Bazı yaygın alerjenler şunlardır:
- Ev tozu akarları
- Polenler
- Evcil hayvan tüyleri
- Küf mantarları
- Besinler (örneğin süt, yumurta, kuruyemişler)
- Böcek zehirleri
- İlaçlar (örneğin antibiyotikler, ağrı kesiciler)