Schrödinger’in kedisi, aynı anda hem ölü hem de canlı olarak tanımlanan bir kuantum süperpozisyon durumunu temsil eder. Ancak bu tür kuantum durumları, genellikle mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda, yani eksi 273,15°C'nin biraz üzerindeki koşullarda mümkün olur.

Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden Prof. Gerhard Kirchmair ve ekibi, bu kez deneyi daha “sıcak” bir ortamda gerçekleştirdi. Elde ettikleri süperpozisyon durumu, 1.8 Kelvin’de (yaklaşık eksi 271.35°C) gözlemlendi.

Kirchmair, “Schrödinger düşünce deneyinde kedinin canlı olduğunu, yani sıcak bir varlık olduğunu varsaymıştı. Biz de bu etkiyi çok soğuk olmayan koşullarda da üretip üretemeyeceğimizi görmek istedik” dedi.

Deneyde, bir qubit (kuantum biti) mikrodalga rezonatörü içerisine yerleştirildi. Hassas ayarlamalar sonucunda, qubit süperpozisyon haline sokuldu. Araştırma 4 Nisan’da Science Advances dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın diğer yazarlarından Thomas Agrenius, "Çoğu meslektaşımız bu sonuçlara önce inanmakta zorlandı çünkü sıcaklık genellikle kuantum etkileri bozar" diyerek bulguların ne kadar sıra dışı olduğunu vurguladı.

Çalışma, kuantum bilgisayarların geleceği açısından umut verici bir adım olabilir. Bugünkü kuantum bilgisayarlar, qubit'lerin kuantum bilgilerini kaybetmemesi için mutlak sıfıra yakın soğutma sistemleri içinde tutuluyor. Bu da yüksek maliyet ve teknik zorluklara yol açıyor.

Kirchmair, “Gerekli etkileşimleri sistem içinde sağlayabildiğimiz sürece sıcaklık o kadar da önemli olmayabilir” diyerek ilerleyen yıllarda kuantum cihazlarının daha ulaşılabilir hale gelebileceğini belirtti.