DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), 2024 yılı Temmuz ayı 'açlık ve yoksulluk sınırı' raporunu yayımladı.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarını ifade eden açlık sınırı temmuzda 19 bin 423 liraya yükseldi.
Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı temmuzda 67 bin 186 liraya ulaştı.
Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 31 bin 181 lira olarak hesaplandı. Buna göre tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 31 bin 181 lira olarak tespit edildi.
BİSAM'a göre, haziran ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin 44 TL, yoksulluk sınırı 65 bin 874 TL idi.
Böylece açlık sınırı bir ayda 379 TL, yoksulluk sınırı ise 1312 TL arttı.
Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 5 bin 421 lira olarak açıklandı. Bu değer yetişkin bir kadın için 5 bin 148, 15-18 yaş bir genç için 5 bin 441, 4-6 yaş arası bir çocuk için 3 bin 413 lira oldu.
GIDADA EN ÇOK PAY YİNE SÜT ÜRÜNLERİNDE
Günlük harcamalarda Temmuz 2024’de en yüksek maliyet grubunu 181,81 liralık harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu.
Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 132,55 lira oldu.
Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 170,90 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 57,1 lira, katı yağ ve sıvı yağ ise 33,49 liralık masraf yapılması gereken ürün grubu olduç
Yumurta için 8,52, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 15,07 lira harcama yapılması gerekti.
Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünleri grubununun payı yüzde 28,1 ile ilk sıradayken, et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 26,9 oldu. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 26,4 olarak gerçekleşti. Ekmek, makarna vb. için pay yüzde 11,2, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7,5 oldu.