2024 Paris Olimpiyat Oyunları kadınlar 66 kg boksta şampiyonluğa ulaşan Cezayirli boksör Imane Khelif, madalyasını boynuna taktı. Eleştiriler ve hakkında çıkan haberlerin eleştiri dozu düşse de Khelif'te bıraktığı izler büyük. Çünkü kendisini eleştiren isimler arasında sıradan insanlardan çok siyasi liderler ve ünlüler dikkat çekti. O da avukatı aracılığı ile birçok isme “siber zorbalık” davası açtı. Söz konusu iddianamede Elon Musk ve yazar J.K. Rowling'in adı geçiyor ve kovuşturmanın bir parçası olarak da Donald Trump incelenecek.

İNCELEMEYİ FRANSIZ POLİSİ YAPACAK

Fransız polisinin nefret suçları birimi, Cezayirli boksör Imane Khelif’in cinsiyet temelinde siber zorbalık suçlamalarını soruşturacak. Hafta başında  Khelif’in Fransa’daki avukatı Nabil Boudi aracılığı ile Fransa’nın çevrimiçi nefretle mücadele merkezine şikayette bulunmasının ardından Paris savcılığı dün soruşturma açılması talimatını verdi.

"UYGUNLUĞU SORGULANAN BİR ERKEK"

Politico'dan Elena Giordano'nun haberine göre suç duyurusunda çevrimiçi ortamlarda Khelif’in olimpiyatlara katılmaya uygunluğu sorgulanan bir erkek olarak bahseden Harry Potter fantastik roman serisinin İngiliz yazarı J.K. Rowling ve Elon Musk gibi ünlü isimler de yer alıyor. Avukat Boudi, davada başka kişilerin de adının geçtiğini ve Amerikan Başkanlığı için Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın da soruşturmanın bir parçası olabileceğini öne sürerken; “Trump da Khelif hakkında bir tweet attı, tweetten dolayı davamızda adı geçsin ya da geçmesin kovuşturmanın bir parçası olarak incelenecek” ifadelerini kullandı.

The Telegraph'tan Marianka Swain'e göre bu mücadele Imane Khelif'in şimdiye kadarki en büyük savaşı. Olimpiyatları saran bir cinsiyet tartışmasının merkezinde çırpınan Khelif, bu kez boks eldivenlerini bir kenara bırakıp hukuk mücadelesi verecek.

Bu, 2024 Olimpiyatları'nın en sert mücadelesi olduğu gibi aynı zamanda spor adaleti, cinsiyet eşitliği, çevrimiçi zorbalık ve ifade özgürlüğünün korunması konusunda tutkuyla tartışılan konuları gündeme getiren son mücadele.

"HAKSIZ FİZİKSEL AVANTAJ"

25 yaşındaki Khelif, Cezayirli destekçilerinin coşkusuyla ve sporcunun doğuştan haksız bir fiziksel avantaja sahip olduğunu düşünenlerin dehşetiyle geçen hafta kadınlar 66 kg velter sıklet boks şampiyonluğunu kazandı. Khelif, Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından geçen yılki Dünya Şampiyonası finalinde yarışmaktan diskalifiye edildi. IBA, Mayıs 2022 ve Mart 2023'te "cinsiyet testi" yaptıklarını ve sonuçların Khelif'in XY kromozomlarına sahip olduğunu ve dolayısıyla biyolojik olarak erkek olduğunu gösterdiğini söyledi.

Khelif'in DSD veya "cinsiyet gelişiminde farklılıklar" olarak adlandırılan bir dizi rahatsızlıktan birine sahip olduğu bildiriliyor. DSD'li kişiler hem yumurtalık hem de testis dokusuyla doğabilir. 2016 Rio Olimpiyatları'nda 800 metre altın madalya kazanan Güney Afrikalı koşucu Caster Semenya da, DSD'nin bir türüne sahipti, yani bu tip sporcular erkek sporcularda daha sık görülen yüksek testosteron (erkeklik hormonu) seviyesine sahip oluyor.

Ancak, IBA o zamandan beri küresel boksu yönetme haklarından mahrum bırakıldı, bu nedenle hangi sporcuların Olimpiyatlarda yarışmaya uygun olduğuna karar vermek Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne kaldı.

Ve Khelif'in katılmasına izin veren komite Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ydi. Cezayirli Khelif tüm bu eleştirilerin gölgesinde bazı kadın spor efsanelerini kızdıran bir zaferle altın madalya kazandı. Tenis efsanesi Martina Navratilova da Khelif'in zaferini "bir rezalet" olarak nitelendirdi.

"BAŞARININ DÜŞMANLARI"

Ancak şuan kritik raunt Khelif ile başka bir dövüşçü arasında değil, Khelif ile onu eleştirenler arasında. Kırmızı köşede, eleştirmenlerine "başarının düşmanları" diyen ve zaferinin onlar sayesinde "özel bir tada" sahip olduğunu söyleyen meydan okuyan Olimpiyat boks şampiyonu duruyor. Mavi köşede: Khelif'in kadın müsabakalarında yarışma hakkını öfkeyle sorgulamak için sosyal medyaya girenler.

X'te (eski adıyla Twitter) Harry Potter yazarı J.K. Rowling, Khelif'in İtalyan rakibi Angela Carini'ye karşı mücadelesinde, Carini'nin sadece 46 saniye sonra gözyaşları içinde müsabakayı bırakmasına "kadınlara yönelik erkek şiddetinin Olimpiyat sporu haline gelmesi" yorumunu yaptı ve çiftin bir fotoğrafını paylaşarak, "bir kadın düşmanı, spor kuruluşu tarafından korunduğunu bilen ve kafasına yumruk attığı bir kadının sıkıntısından zevk alan bir erkeğin sırıtışını ve hayat hırsını paramparça ettiğini" gösterdiğini yazdı.

Aynı mücadeleden bir başka fotoğrafı Truth Social'da paylaşan Donald Trump ise "Erkekleri kadın sporlarından uzak tutacağım" yazdı. Elon Musk ise, Amerikalı yüzücü Riley Gaines'in "erkeklerin kadın sporlarına ait olmadığını" belirten paylaşımını paylaştı ve Musk da buna katılarak "Kesinlikle" diye ekledi.

GÖRÜŞ BELİRTMEK Mİ? TEHDİT ETMEK Mİ?

Khelif'in avukatı Boudi, Fransız yasalarının savcılığa "tüm insanlara karşı soruşturma yapabilme özgürlüğü" tanıdığını söyledi ve bu yüzden davada bir milyarder (Elon Musk) ve eski bir ABD başkanını (Donald Trump) işaret etti. 

Ancak avukat Mark Stephens, pratikte bunun o kadar basit olmadığını açıklıyor:

- Bir olgu hakkında görüş belirtmek ile tehdit etmek arasında fark vardır. Khelif, birinin cinsiyetini inkar etmesinin başlı başına bir zorbalık biçimi olduğunu düşünebilir ancak bir miktar hoşgörü olması gerekir. Sadece cinsiyeti inkar etmek, bu konuşmayı suç saymak için yeterli olmayacaktır. İnsanların, bazılarının rahatsız edici, hatta iğrenç olarak değerlendirebileceği görüşlere sahip olmalarına izin verilir ve bu durumda bu meşru bir kamusal tartışmanın parçasıdır.

Stephens, platformların bu tür konuşmaların topluluk standartlarını ihlal edip etmediğine bakmaları gerektiğini, ancak bunun her zaman gerçekleşmediğini belirtiyor:

- X, Meta (Facebook ve Instagram) kadar sıkı bir şekilde polislik yapmıyor. Kıta Avrupası'nda sosyal medya platformlarına karşı doğal bir hoşnutsuzluk var, ayrıca şu anda aşırı sağın yükselişi konusunda hassasiyetler var. Bazı aşırı sağcı bireylerin bu platformlarda öne çıkması kamu politikasını etkileyebilir.

İLK ADIM 2014'TE ATILDI

2014 yılında Fransız hükümeti çevrimiçi tacize karşı ilk adımını attı. Başka bir kişinin yaşam koşullarını kötüleştirecek şekilde aynı sözleri veya davranışları tekrarlayan herkes bir yıl hapis ve para cezasına çarptırılacaktı.

Khelif'in avukatlarının davalarını getirdiği çevrimiçi nefret merkezi (PNLH) 2021 yılında kuruldu ve tüm ülke üzerinde yargı yetkisine sahip. Ancak etkisi çoktan Fransız sınırlarının ötesine uzandı: 2020'de İslam'ı eleştiren bir video yayınladıktan sonra yaklaşık 50 bin ölüm tehdidi alan genç bir kız, davayı Viyana'da başlatmış olmasına rağmen PNLH'ye götürdü.

Khelif'in motivasyonu, farklılıkların genel olarak hoş görülmediği muhafazakar bir Müslüman ülkede ikamet ediyor olması olabilir. Cezayir'de eşcinsellik hala yasadışı ve infaz suçları yaygın. 2019'da öğrenci Assil Belalta, Cezayir Üniversitesi'ndeki yurdunda boğazı kesilmiş ve duvara kanla "o eşcinsel" yazılmış halde bulundu. Cezayirli arkadaşları, Khelif'in transseksüel veya interseks olduğu yönündeki çevrimiçi iddialara (yanlış olsun ya da olmasın) inanırsa, yalnızca ulusal hazine statüsünü kaybetmekle kalmaz, hayatı bile tehlikeye girebilir.

"ROWLING SONUNA KADAR GİTMEYE HAZIR"

Ancak Khelif, Fransa'daki davasını kazanarak mahkemede hızlı bir sağ kroşe vurursa, bu en yüksek sesle eleştirenleri geri adım atmaya ikna eder mi? Kesinlikle Rowling'in durumunda değil, feminist aktivist ve Telegraph köşe yazarı Suzanne Moore buna inanıyor:

- Sadece şunu söyleyebilirim, Rowling bir gün 'geri adım atacak' olsaydı, bunu yıllar önce yapardı. Bu kadın hakkında bildiğim tek şey, 'geri adım atmanın' onun için genetik olarak mümkün olmadığı. Onu karşısına alan herkesin bunu fark etmesi gerekiyor. Kadın hakları için verilen bu mücadelenin ne olduğunu, ne anlama geldiğini ve ne kadar süreceğini biliyor ve sonuna kadar gitmeye hazır.

KİM AYAKTA KALACAK?

Yani, Rowling bu son davada, yorum yapmaya ve hedef alınanların haklarını savunmaya devam edebilir. O mücadelede yalnız da olmayacak, zira bu mücadelenin her iki tarafındaki gayretli savunucular (Khelif'in sert savunucularından ifade özgürlüğünün ortadan kalkmasından korkanlara kadar) bu hayati öneme sahip davanın nasıl sonuçlanacağını ve kimin ayakta kalacağını merakla izliyor.