SAYIŞTAY tespitine göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi açık ihale yapmamak için doğrudan temin ile hizmet alabilmek için akla hayale gelmeyecek bir yönteme başvurdu. İhale yerine alınacak hizmetin bedelini onlarca parçaya bölerek doğrudan yandaşa verdi.  6 milyon 300 bin TL’ye mahalle şenliği adı altında etkinlik düzenledi. Temin limiti 431 bin 810 TL olduğu için belediye 6 milyon 300 bin TL’lik işi 21 parçada satın aldı. 

SAYIŞTAY’I UMURSAMADI

Bu arada Sayıştay, 2020’den bu yana belediyeyi tahsisler konusunda uyarıyor. Ancak belediye, kendi mülkiyetindeki taşınmazları Ensar gibi vakıf ve derneklere vermeyi sürdürüyor. Sayıştay raporunda,  “Bazı taşınmazlar, tüzel kişilerine tahsis edilmiştir. Yapılan tahsis işlemleri iptal edilmelidir” denildi.

Büyükşehir, ilçe belediyelere aktarılması gereken 94 bin TL’lik otopark gelirlerini de vermedi. Raporda, 188 bin 696 TL’lik gelirin yüzde 50’sinin nüfuslarına göre ilçe belediyelerine dağıtılmadığı belirtildi.

PEMBE KÖŞK RESTORE EDİLİP ENSAR VAKFI’NA VERİLDİ

Kocaeli Büyükşehir, Belediyesi, Sayıştay’ın tüm uyarılarına dağmen, yandaş vakıf ve derneklere tahsislerden vazgeçmedi. Tarihi Pembe Köşk, 2017’nin rakamlarıyla 1 milyon TL’ye restore edildi. 2021’de ise 20 yıllığına Ensar Vakfı’na verildi.

Büyükşehir, Belediye Başkanı Tahir Büyükakalın 21 parçaya bölerek ihaleye çıkmadan gerçekleştirdiği festivalde çocuklarla görülüyor.

Belediyeyi lüks araç galerisine çevirdiler

Samsun Büyükşehir Belediyesi “İtibardan tasarruf olmaz” ilkesinden hareketle, lüks araçlardan oluşan filo kurdu.

Sayıştay’ın 2023 yılı Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin raporunda, belediyenin 6 adet yabancı menşeli araç edindiği açığa çıktı. Bu araçlardan biri Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın tartışmalar üzerine iade etmek zorunda kaldığı ve 15 milyon TL değerindeki Audi A8. Diğerleri  Volvo XC90, BMW 750d, Volkswagen Passat, Scora SuperB ve Skoda Octavia.

İNANDIRICI DEĞİL

Belediye, savunmasında, araçlara ödenen tutarın sınırlamalara uyduğunu belirtti. Belediye, bazı araçların süreç içerisinde arızalanan araçlar yerine, bazılarının ise koruma hizmeti kapsamında temin edildiğini, diğer araçların ise arazi aracı olarak kullanıldığı ifade etti. Sayıştay ise bu savunmayı yeterli bulmadı.

İhalelerden geçinen belediye

Sayıştay, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ihaleleri,  İhtiyaç temini amacıyla kullandığını belirledi. 44 milyon 370 bin TL’lik şehir mezarlığı yapım ihalesi örnek gösterildi.

İHALE için firmadan 2 otomobil, 4 de intelcore bilgisayar istendi. Bu şekilde 15 ayrı ihale düzenlenerek müteahhit firmalardan 30 ayrı araç, 7 laptop, bir de tablet bilgisayar alındı.

Güvenlik bu belediyede Allah’a emanet

AKP’li Bitlis Belediyesi’nin personelinden ‘adli sicil kaydı’ almadığı ortaya çıktı. Sayıştay, kiralanan taşınmazların ruhsatsız işyerleri olduğunu, yüzde 15 kira artışı yapıldığını belirledi. 3 milyon 13 bin 253 TL kira alacağı da tahsil edilmedi. Mülklerde su kullanımını ölçen sayaç da yok.

Vekalet yönetim biçimi haline getirildi

Sayıştay, AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin hazırladığı denetim raporunda vekaleten atamaların çokluğuna dikkat çekti. Belediyede toplam 20 daire başkanı var ve 9’u vekaleten yürütülüyor. Bir genel sekreter yardımcısı ile bir veteriner hekim de ikişer daire başkanlığına vekalet ediyor.