BRICS üyesi ülkeler, çeşitli konularda diyalog kurmak, görüş alışverişinde bulunmak ve istişarelerde bulunmak amacıyla bir araya geliyor. BRICS ülkelerinin tamamı aynı zamanda G20 üyesidir. Güney Afrika'nın katılımıyla birlikte, önceki adı BRIC olan oluşumun ismi BRICS olarak güncellendi. İşte, BRICS hakkındaki detaylar...

BRİCS nedir, üye ülkeleri hangileri?

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomik ortaklığını ifade eden bir terimdir. BRICS ismi, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur: Brasil (Brezilya), Russia (Rusya), India (Hindistan), China (Çin) ve South Africa (Güney Afrika).

BRICS ülkeleri arasındaki ilişkiler, eşitlik, devletlerin iç işlerine müdahale etmeme ve ortak yarar sağlama ilkelerine dayanır. Bu ülkelerin ekonomik ağırlığı ve küresel etkisi oldukça önemlidir.

“BRIC” terimi, 2001 yılında o dönemde Goldman Sachs Yatırım Bankası’nın başkanı olan Jim O’Neill tarafından oluşturulmuştur. İlk kapsamlı diplomatik toplantı ise 16 Haziran 2009’da Rusya’nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleştirilmiştir.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 2011 yılında birliğe katılmasıyla, önceden sadece dört üye ile bilinen BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirmiştir. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın katılımıyla yapılan zirve, bu değişimin resmi adımı olmuştur. BRICS ülkeleri, bulundukları bölgelerdeki bölgesel ilişkiler üzerinde önemli bir etkiye sahip olarak bilinir. 2015 itibarıyla BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun %41'ini oluşturan 3.1 milyar kişiyi temsil etmektedir.