Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, günlük su ihtiyacının bir kısmı zaten tükettiğimiz gıdalardan karşılanıyor. Bu nedenle araştırmacılar, günde 1,5 ila 1,8 litre su tüketmenin çoğu insan için yeterli olacağı görüşünde.

Araştırmacılar, önceki çalışmalarda örneklem büyüklüğünün küçük ve sınırlı olmasından kaynaklanan eksiklikleri gidermek için kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. 23 farklı ülkeden, 8 günlük ile 96 yaş arasındaki 5 bin 604 kişi üzerinde yapılan çalışmada, kararlı izotop tekniği kullanılarak insanların vücutlarında suyun ne kadar hızlı dolaştığı ölçüldü.

Elde edilen verilere göre, sıcak ve nemli iklimlerde yaşayanlar, sporcular, hamile ve emziren kadınlar gibi bazı grupların su ihtiyacı diğerlerine göre daha fazla. Ancak en önemli etken, vücudun yaktığı enerji miktarı olarak belirlendi. Genç erkeklerde su ihtiyacı daha yüksekken, yaşla birlikte bu ihtiyaç azalıyor.

Gıdalardan Alınan Su, İhtiyacın Büyük Bir Kısmını Karşılayabiliyor

Araştırmacılar, suyun vücuttaki dolaşım hızının doğrudan içilmesi gereken su miktarı anlamına gelmediğini vurguluyor. Örneğin, 20'lerindeki bir erkeğin vücudunda günde 4,2 litre su dolaşsa da, bu kişinin bu kadar su içmesi gerekmiyor. Çünkü vücut, metabolizma yoluyla ve cilt üzerinden de su üretiyor. Ayrıca tükettiğimiz gıdalar da önemli miktarda su içeriyor.

"Herkese Uyan Tek Bir Reçete Yok"

Çalışmanın sonuçları, "günde 8 bardak su" önerisinin çoğu insan için geçerli olmayabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, su ihtiyacının kişinin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, iklim koşullarına ve tükettiği gıdalara göre değiştiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, bu çalışmanın sadece sağlık değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da önemli olduğunu vurguluyor. Çünkü temiz içme suyu bir doğal kaynak ve sınırlı. İnsanların gereğinden fazla su tüketmesi, su kaynaklarının daha hızlı tükenmesine neden olabilir.