Yapılan araştırmalar kapsamında bazı balıkların yüksek oranda cıva içerebileceği ortaya çıkarken, sağlık üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceği biliniyor. Cıva, endüstriyel faaliyetler ve doğal süreçler sonucu çevreye yayılan ağır metallerden biridir. Eğer cıva suya karıştıysa mikroorganizmalar tarafından metilcivaya dönüştürülür ve bu form, sucul yaşamda biyolojik birikime yol açar. Bu yüzden küçük balıklar bu metali vücutlarında depolar ve büyük balıklar bu besin zincirinde yükseldikçe, daha fazla civa biriktirir.

YÜKSEK CIVA İÇEREN BALIKLAR 

Kılıç balığı, köpek balığı, ton balığı ve iri uskumru gibi büyük ve uzun ömürlü balık türleri yüksek miktarda cıva içerir. Özellikle konserve ton balığının taze ton balığından daha az cıva içerdiği bilimsel olarak kanıtlananlar arasındadır. Aynı zamanda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, haftada iki öğün düşük civa içeren balıkların sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığına da dikkat çekti. 

Öte yandan denizlerimizdeki hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda cıva neredeyse hiç bulunmazken tekir, palamut ve uskumru gibi orta boy balıklarda civa seviyeleri oldukça düşüktür. 

CIVANIN VÜCUDA ETKİLERİ 

Cıva, insan vücudu üzerinde toksik etkiler yaparak sinir sistemi, böbrekler ve bağışıklık sistemi üzerinde zarar verici sonuçlara yol açabilir. Özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar, civa maruziyetine karşı daha hassastır. Hamilelikte yüksek cıva seviyesi, fetüsün beyin ve sinir sistemi gelişimine olumsuz etkilerde bulunabilirken plasentaya geçerek bebeğin beyin gelişimini engelleyebilir ve bilişsel beceriler, dikkat, motor beceriler gibi gelişim süreçlerinde aksamalara yol açabilir.