Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi’nden psikodilbilimci Noémie te Rietmolen liderliğindeki araştırma ekibi, hareketin konuşma anlama sürecindeki etkisini ortaya koymak için bir dizi deney gerçekleştirdi.
Bu çalışmayla, beynin motor sisteminin yalnızca hareket üretmekle sınırlı kalmadığı, aynı zamanda zamana dair bilgiyi işlemekte aktif rol oynadığı savunuluyor.
Science Alert'in araştırmadan aktardığına göre; anadili Fransızca olan katılımcılara arka plan gürültüsüyle zorlaştırılmış 40 cümlelik ses kayıtları dinletildi.
Katılımcılar, her dinleme öncesinde dört farklı şekilde “hazırlık” yaptı. Kendi belirledikleri bir ritimle parmaklarını tıklattılar, verilen bir ritme göre tıklattılar, yalnızca ritmi dinlediler ya da sessizce beklediler.
Deneylerin sonucuna göre, ritimle fiziksel olarak hazırlanan gruplar – yani parmaklarını kendi ritimleriyle ya da verilen ritme göre tıklatanlar – cümleleri daha doğru ve hızlı anlayabildi.
Araştırmacılar, bu bulguların beynin motor sisteminin doğal konuşmanın zamanlamasına dair bilgileri işlemekte işlevsel bir rol oynadığını gösterdiğini belirtiyor. Yani bedenin küçük bir hareketi, zihnin karmaşık bir işitsel süreci çözümlemesine yardımcı oluyor.
Araştırmanın sonuçları Proceedings of the Royal Society B adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.