Sağlıksız beslenme, yaşlanma ve genetik faktörler, tansiyon hastalığının ilerlemesine neden olabilir. 

Kalp ve iç organlar için oldukça tehlikeli olan yüksek tansiyon, uygun müdahale edilmemesi halinde ölümcül sorunların tetikleyicisi olmakta. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Derneği'nin verilerine göre ülkemizde yaklaşık 18,5 milyon kişi yüksek tansiyon hastalığına sahip. 

Hastalıkla mücadele ettiği ve tansiyonu düşürdüğü iddiası ile satışa sunulan birçok ürün ise yüksek tansiyon karşısında çaresiz kalmakta. Bu duruma karşın alternatif arayışına giren tansiyon hastalarının başvurduğu ilk ürün ise gökçe otu oluyor. Halk arasında 'ökse otu' olarak da bilinen bu bitki, zengin bir lif kaynağı olmasının yanı sıra tansiyonu dengelemek için benzersiz faydalar sunmakta.



GÖKÇE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Yöresel bölgelerde 'gelimkara' adıyla da bilinen bu bitki, Türkiye'nin tamamında yetiştirilebiliyor. Şifaları özelliklerine rağmen Türkiye'de değeri bilinmeyen ve birçok şehirde ekimi yapılmayan gökçe otu, tansiyon hastaları tarafından kullanılmasıyla birlikte son yıllarda giderek daha popüler hale geliyor. 

Yüksek tansiyonu düşüren, nabzı dengeleyen ve kalp ritminin daha sağlıklı çalışmasını sağlayan bu bitki, doktorlar tarafından da tavsiye ediliyor. Şifa deposu olan bitki, yapraklarında bol miktarda tanen, urson, inosit, saponin ve viscine gibi yapışkan, esnek ve yumuşak reçineler barındırmakta. 

Yapılan çalışmalar, gökçe otu tüketenlerde damar sertliğinin azaldığını, sara ve akciğer kanamalarının durduğunu ve sindirimin daha kolay bir hale geldiğini gösteriyor. Ancak her şey gibi gökçe otu da aşırı tüketilmesi halinde zararlı olabilir. Fazla kullanımda en sık rastlanan sağlık sorunları bilinç kaybı, kas güçsüzlüğü ve ishal olmakta. 



GÖKÇE OTU NASIL KULLANILIR?

Çok sayıda alternatifi bulunuyor olmasına karşın, aktarlar tarafından en sık tavsiye edilen kullanım türü gökçe otunun sıcak su yardımıyla tüketilmesidir. 

Bir bardak su içerisine 2 tatlı kaşığı kadar gökçe otunun kuru yaprağını ve filizlerini ekleyin. 15 dakika bekletildikten sonra, gökçe otu çayını sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde 3 kez için. Gökçe otunun sağlıklı bölümünün yaprakları olduğunu ve meyvelerinden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.