Edirne’de, geçen kış mevsimindeki yüksek sıcaklıkların ardından yaz aylarında da yeterli yağışın alınmaması nedeniyle bu yıl buğday ekimi, kuru toprağa yapıldı. Üreticiler, iklim değişikliği nedeniyle buğday ekimlerini kasım ayının başlarına kaydırırken, yağmur ve kar yağışlarını beklemeye başladılar. Ülkenin doğusunda kar yağışı etkili olurken, Trakya'da ise henüz yağışın görülmemesi üreticiler arasında tedirginlik yaratıyor.
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, bu yıl yağışların yine geciktiğini belirterek, buğday ekili toprağın suya acil ihtiyacı olduğunu vurguladı. Kaya, "Bitkilerin kış aylarına yağmurla girmesi çok önemli. Su eksikliği, buğdayın gelişimini olumsuz etkileyebilir" dedi. Üreticiler, yağışların bir an önce başlamasını ve ekili alanların su ihtiyacının karşılanmasını bekliyor.
Prof. Dr. Kaya, "Yağışlar biraz gecikti her zamanki gibi. Zaten son 2-3 yıldır bayağı ekimle ilgili sıkıntılar yaşadı bölge. Bir önceki yıl en azından yağışlar fena değildi ama daha önceki yıl özellikle ekim yatağı için neredeyse tırmalayarak toprak çıkartmıştık. Bu yıl aslında ekim ayında bir yağmur yağmıştı, çiftçilerin tohum yatağı hazırlama açısından bir fırsat verdi ama arkasından gerçekten çok kurak bir sezon geçirdi. Bitkilerin bu açıdan yağan yağmurla beraber kasım sonuna doğru çıkış sağlaması, kışa üç dört yaprakla girmesi son derece bizim için önemli.
Çünkü geçtiğimiz kış son 70 yılın en sıcak kışını yaşadık. Bir önceki yıl yağış anlamında en kurak kışını yaşadık. Bu anlamda kışlar böyle sıcak ve kurak geçtiği zaman özellikle karsız donlarda kışa üç dört yapraklı devrede girmesi son derece önemli. Çünkü bu sefer donlardan zarar görebilecek buğdaylarımız" dedi.
"KIŞ YAĞIŞLARI YAZ YAĞIŞLARINA DÖNDÜ"
Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizde aslında eskiden, 'Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı hava Türkiye'yi etkisi altına alacak, Diyarbakır'dan veya Kars'tan çıkacak' diye haberler yapılırdı. Ama artık kış yağışları aslında yaz yağışları gibi oldu. Yani Edirne'ye yağıyor, Çorlu'ya yağmıyor. Kırklareli'ne yağıyor, Tekirdağ'a yağmıyor. Bu açıdan bölgede tam eşit bir dağılım söz konusu değil ama işte bir hafta önce 10-15 kilo olan yağmur en azından çimlenmesi için yeteri olacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.
"KAR YAĞMAZSA KURAKTAN SON DERECE ZARAR GÖRECEĞİZ"
Prof. Dr. Kaya, bölgedeki hava sıcaklığının geceleri sıfırın altına düşmesinin buğdaylara çok zararı olmadığını belirterek, "Hava sıcaklıklarının eksiye düşmesi, buğdaylar için çok fazla önemli değil. Çünkü buğday gerçek anlamda soğuğa dayanıklı bir bitki ama önemli olan kışa bu yağan yağmurlarla beraber girmesi. Bizim buğdaylarımız normalde kışlık bölgede, kışlık olarak ekiliyor. Tabii ki ideal olanı, karla beraber olan, kar örtüsünün soğuklara karşı yorgan vazifesi görmesi. Tabii son zamanlarda kara da hasret kaldık, pek görünmüyor. Karı sadece bir örtü olarak da değerlendirmemek lazım. Uzun süre toprağın suyla doyması önemli. Çünkü gerçekten son dönemlerde yaşadığımız kurak kışlar çerçevesinde kış yağışlarının toprakta depo yapması son derece önemli. Eğer bu kış da yeteri kadar suyumuz depolanmazsa toprakta, takip eden bahar dönemlerinde ve kış dönemlerinde geçen sene olduğu gibi kuraktan son derece zarar göreceğiz. Bu anlamda bu yağışların devam etmesi son derece önemli" dedi.