Karbon ayak izi konusunda otorite kabul edilen Mike Berners-Lee, 'How Bad Are Bananas?' (Muzlar Ne Kadar Kötü?) adlı kitabında özellikle kış aylarında sebze ve meyvelerin mevsimsiz tüketiminin karbon ayak izini katladığını belirtti. The Express'e konuşan uzman, "Bu kış mevsimsel beslenin. Uçakla getirilen ürünlerden uzak durun" uyarısında bulundu.

Nedenini ise özetle kısa raf ömrü olan domates, marul, kuşkonmaz, çilek gibi ürünlerin kışın seralarda yetiştirilip uçakla taşınması olarak belirtti. Bunun da karbon salınımını katbekat artırdığının altını çizdi.

"EN DOĞRUSU MEVSİMİNDE YEMEK"

Berners-Lee, uçakla sebze-meyve taşımacılığının karbon etkisinin devasa olduğuna dikkat çekti. Seralarda ısıtma, yüksek enerji tüketimine; uçakla taşıma ise gemiye göre yüzlerce kat daha fazla emisyon salınımına sebep oluyor. Uzmanın önerdiği kış meyveleri ise elma, portakal ve muz.