Dünya üzerinde yerleşik nüfusu bulunmayan tek kıta olan Antarktika, soğuk havası ve buzlarla kaplı yapısı ile görenleri ürkütüyor. 

Yerlisi olmayan bu coğrafya, bakir doğası ile bilim insanlarının ve araştırmacıların bir numaralı ilgi odağı olmakta. Kıta üzerinde çok sayıda ülkenin bilim üsleri bulunurken, bu araştırma bölümlerinde dönüşümlü olarak doktorlar ve bilim insanları yaşamını sürdürmekte. 

Yaşamanın oldukça güç olduğu bu kıtada hayatta kalabilmek için doktorların dikkate alması gereken yüzlerce maddelik ihtiyaç listesi bulunmakta. Bu listede en dikkat çeken tavsiye ise, doktorlara Antarktika seyahati öncesi apandisit ameliyatı olmaları yönünde. Öğrenenleri şaşırtan bu durumun arkasında ise oldukça mantıklı bir neden bulunuyor.



DOKTORLAR NEDEN ANTRAKTİKA'YA GİTMEDEN ÖNCE AMELİYAT OLUYOR 

Böyle bir zorunluluk olmasa da, bugüne kadar Antarktika'ya görevlendirilen doktorların büyük bölümü, seyahat öncesinde apandisit ameliyatı olmayı tercih etti. Bu durumun nedeni ise kış aylarında genellikle ülke istasyonlarında yalnızca bir doktorun bulunmasıdır. 

Mevsimsel koşullar nedeniyle, olağanüstü haller esnasında tahliye Antarktika için bazı aylarda imkansızdır. Bu nedenle bazı bölgelerinde güneşin hiç doğmadığı kıta üzerinde muhtemel sağlık sorunlarını erkenden engellemek amaçlanmakta. Apandisitler, potansiyel olarak ölümcül bir peritonite dönüşen ciddi enfeksiyonlar kapabilir. Böyle durumlarda ise mutlaka bir cerrahi müdahale gerekmektedir. 

Dışarıdan herhangi bir olumsuzluk olmamasına karşın yaşanabilecek bu durumu engellemek isteyen doktorlar, yaygın görülen bu sağlık durumunun yaşanma ihtimaline karşılık apandisitlerini aldırmayı tercih etmekte. 1950'li yıllarda başlayan bu gelenek, günümüzde kıta üzerine gönderilen doktorlar tarafından harfiyen uygulanmakta ve hemen hemen tüm doktorlar, yolculuk öncesinde apandisit ameliyatına girmeyi kabul etmektedir.