Fransa genelinde serbest çalışan (liberal) hekimler, hükümetin yeni Sosyal Güvenlik bütçesine ve sağlık politikalarına tepki olarak bugün itibarıyla iş bıraktı. 5 Ocak’ta başlayan ve 15 Ocak’a kadar sürmesi planlanan grev, ülkede sağlık hizmetlerine erişimde ciddi aksamalar yaşanması riskini doğurdu.
Grev nedeniyle ülke genelinde özel muayenehaneler ve kliniklerin büyük oranda kapalı kalması bekleniyor.
Altı büyük doktor sendikası ile tıp öğrencileri ve genç hekimleri temsil eden altı meslek örgütü, süreci "mesleki özgürlüklere yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırı" olarak nitelendirdi. Yapılan ortak açıklamada, mevcut politikaların serbest hekimliği sistematik olarak zayıflattığı savunuldu.
DOKTORLAR İLE HÜKÜMET KARŞI KARŞIYA GELDİ
23 Aralık’ta Parlamento tarafından kabul edilen ve 31 Aralık’ta yürürlüğe giren yeni yasa, doktorlar ile hükümeti karşı karşıya getirdi. Anayasa Konseyi, dijital sağlık dosyalarını güncellemeyen doktorlara para cezası verilmesini öngören maddeyi iptal etse de sendikalar diğer düzenlemelerin hala büyük risk taşıdığını belirtiyor. Doktorların itirazları şu şekilde;
Tek Taraflı Tarife İndirimi: Yetkililerin tıbbi işlem ücretlerini diyalog kurmadan düşürebilmesine olanak tanıyan düzenleme.
Reçete Özgürlüğü: Uzun süreli iş göremezlik raporlarına getirilen süre sınırlaması.
Ek Ücret Yasakları: Bazı durumlarda ek ücret talep edilmesinin yasaklanması.
SAĞLIK BAKANI AÇIKLAMA YAPTI
Sağlık Bakanı Stéphanie Rist, eleştirilere yanıt vererek tarife indirimlerinin bir zorunluluk değil "ihtimal" olduğunu belirtti. Rist, rapor sürelerine getirilen kısıtlamaların hastaların daha yakından takibini amaçladığını ifade ederken, "aşırı ücretlendirme" yapan az sayıda doktora karşı önlem almanın kaçınılmaz olduğunu savundu.
10 OCAK'TA ULUSAL YÜRÜYÜŞ OLACAK
Grev dalgasının en kritik aşaması, 10 Ocak Cumartesi günü Paris'te gerçekleştirilecek ulusal yürüyüş olacak. Sendika verilerine göre katılım oranının %85’lere ulaşması beklenirken, uzmanlar bu süreçte acil servisler dışındaki sağlık randevularının erteleneceği uyarısında bulunuyor.