Türkiye'de piyasaya sürülen 50 ve 100 dolarlık sahte banknotlar, Kapalıçarşı'da ve döviz piyasasında büyük bir tedirginliğe neden oldu. 

Mor ışık ve para sayma makinelerinin ayırt edemediği ve ATM cihazlarının kabul ettiği sahte dolarlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, bir dikkat çeken açıklama da Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) geldi. 

TÜM ATM'LERDE GÜNCELLEMEYE GİDİLECEK 

Halihazırda döviz yatırma ve çekme işlemlerinde kullanılabilen ATM'lerin tamamında gerekli kontrollerin ve güncellemelerin yapılacağını belirten TBB, "Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır. Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır." ifadelerini kullandı. 

ATM İŞLEMLERİNDE KESİNTİLER YAŞANABİLİR 

Sahte dolarların çoğunlukla eski seri 50 ve 100 dolarlık banknotlarda görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, ATM'lerin ayırt edemediği banknotların döviz büroları tarafından alım-satımının durdurulduğunu açıkladı. TBB'nin açıklamasıyla birlikte ilgili kurumlara gerekli kontrollerin hızlıca sağlanması talimatı gönderilirken, ATM'lerde yapılacak yazılım ve donanım güncellemeleri sırasında kesintilerin yaşanabileceği öngörülüyor. 

'GÜNCELLEMELER 10 GÜNE KADAR UZAYABİLİR'

Yaşananlarla ilgili Habertürk'e konuşan Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Bürolar Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, “Vatandaşların yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına ve mağduriyet yaşanmaması adına şu anda döviz büroları yetkili müesseseler 50 dolar ve bir önceki beyaz baskı olan 100 dolarların alım ve satımını bir müddet durdurdu. Bunlarla alakalı para sayma makinelerine yazlım güncellemeleri gelecek. Bir hafta 10 günü bulur diye tahmin ediyorum” açıklamasında bulundu. 

Büyük döviz büroları, yüksek hacimli döviz ticareti yapan işletmeler ve bankalar Kisan, Glory ve Ribao gibi markaları kullanıyor.

Hitachi, Jetcom, Kisan gibi markaların distribütörlüğünü yapan Teknosel'in Satış Müdürü Ali Metin," Sahte dolarlarla ilgili datalar yurt dışında üreticiye gönderiliyor. Burada üreticiler o datalara göre yazılım yapıyor. Daha sonra bu yazılım makinelere yükleniyor. Bu süreçte bir haftayı bulabilir" dedi.

Dolayısıyla son günlerde dolaşıma giren sahte paraların dataları üreticilere yeni yollandı ve ilgili güncellemeler sıfırdan yazılıyor. Bu sebeple tamamlanmaları uzun sürüyor.

Edinilen bilgilere göre, bazı bankların para sayma makinelerinde yazılım güncellemesinin tamamlandığı bazılarında ise güncellemenin sürdüğü öğrenildi.