Çağrı cihazı, bir zamanlar özellikle iş dünyasında popüler olan küçük, taşınabilir bir cihazdır. Genellikle "pager" olarak da adlandırılır. Telefon hatları üzerinden mesaj almak için kullanılırdı ve özellikle cep telefonlarının yaygınlaşmadığı dönemde oldukça önemliydi.

ÇAĞRI CİHAZI NEDİR?

Çağrı cihazı veya pager, alfanümerik veya sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon cihazıdır. Eskiden sıkça kullanılan bu cihazlar, günümüzde yerini cep telefonlarına bırakmış olsa da, bazı özel durumlarda hala kullanılmaktadır.   

Nasıl kullanılır?

Mesaj Gönderimi: Bir çağrı cihazına mesaj göndermek için, genellikle bir operatörün telefonunu arayıp, cihazın numarasını ve gönderilecek mesajı söylemek gerekiyordu.

Mesaj Alma: Mesaj, çağrı ağı üzerinden cihaza ulaşır ve cihazda görüntülenir veya sesli olarak duyulur.

Kısıtlı İşlevler: Çağrı cihazları, sadece mesaj alımına yöneliktir. Arayamama, mesaj yazamama gibi özellikleriyle günümüz akıllı telefonlarına göre oldukça sınırlıdır.

Neden kullanılır?

Acil Durumlar: Hastaneler, itfaiye gibi kurumlarda acil durumlarda personelin hızlı bir şekilde ulaşılması için kullanılırdı.

Erişilemeyen Bölgeler: Cep telefonu sinyalinin çekmediği bölgelerde iletişim kurmak için tercih edilirdi.

Gizlilik: Kimliği gizli kalmak istenen durumlarda kullanılırdı.

ÇAĞRI CİHAZI NASIL PATLADI?

MOSSAD’ın “Hizbullah’ın çağrı cihazlarına önceden ulaştığı ve pillerine patlayıcı madde yerleştirdiği” iddiasına yer verildi.

Haberde, MOSSAD’ın patlayıcılar yerleştirdiği pillerin sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları infilak ettirdiği de belirtildi.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun da Lübnanlı güvenlik kaynağından aktardığına göre, cihazlara yerleştirilen patlayıcı 20 gramın altında ve infilak ettirilen cihazlar 5 ay önce ithal edildi.

Hizbullah üyelerinin Gold Apollo AR-924 isimli çağrı cihazının askeri versiyonunu kullandığı öğrenildi.

Çin'in egemenlik ihtilafı yaşadığı ve ABD'nin yakın ilişkiler içerisinde olduğu Tayvan'da üretilen cihazlarda lityum iyon pil kullanılıyor.

85 güne kadar şarj ve -10 ila +50 dereceye kadar dayanıklılığı olan cihazların ağırlığı 95 gram. Geniş aralıklı sinyal alımına sahip olan cihazlar toz ve suya da dayanıklı ve USB-C ile şarj edilebiliyor.