Pek çok kişinin günlük alışkanlıkları arasında yer alan çay ve kahve, sağlık açısından fayda da sağlıyor. Son yapılan bir araştırmaya göre çay ve kahvenin ağız ve gırtlak riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu.

AĞIZ VE GIRTLAK KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR 

ABD'li bilim insanları 25 binden fazla veriyi inceledi, çay ve kahve tüketiminin baş ve boyun kanserleri üzerindeki etkilerine dikkat etti. Cancer dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarında günde 4 fincandan fazla kahve tüketenlerin, ağız ve gırtlak kanseri riskinin belirgin şekilde azaldığı gözlemlendi.

Özellikle kahve içenlerde boğaz kanseri riski yüzde 22, ağız kanseri riski ise yüzde 30 oranında daha düşük bulunurken, boğazın alt kısmındaki kanser türlerinde bu oran yüzde 40’a kadar çıktı. Ayrıca kafeinsiz kahve içenlerde de yüzde 25’lik bir risk azalışı gözlemlendi.

Çayın da benzer şekilde kanser riskini azaltıcı bir etki sağladığı belirtildi ancak her çalışmada benzer sonuçlar elde edilmiyor.