Kuruyemişler sağlıklı yağlar, proteinler ve temel besinlerle dolu olduklarından, atıştırmalık olarak harika bir seçenektir ancak bazı kuruyemişler diğerlerinden çok daha faydalıdır. Araştırmalar, sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak tüketilen bu besinlerin kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. 

Harvard Health uzmanları, kuruyemişleri kalp sağlığı için önemli bir güç kaynağı olarak öne çıkarırken, uzun süredir yapılan araştırmalar özellikle haftada birkaç kez kuruyemiş yiyenlerin, nadiren yiyenlere göre kalp krizi ve kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 30 ila yüzde 50 oranında daha düşük olduğunu ortaya koydu. 

Kuruyemişler, 'kötü' LDL kolesterolünü düşürmeye yardımcı olan doymamış yağlar ile doludur ve HDL kolesterolünü artırarak kalp sağlığını iyileştirir.  Araştırmalar, haftada 5 veya daha fazla kez kuruyemiş tüketenlerin kardiyovasküler hastalık riskinin yüzde 14 daha düşük olduğunu gösteriyor.

Daha fazla kuruyemiş tüketmenin, dislipidemi, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi sorunları azaltabileceği ve koroner kalp hastalığına karşı koruyucu olabileceğine de dikkat çekiliyor. 210.000’den fazla sağlık profesyonelinin verilerini analiz eden bir çalışma, kuruyemiş tüketiminin koroner kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında azalttığını ortaya koydu.

DÜZENLİ OLARAK 1 AVUÇ FINDIK KALP HASTALIKLARINI CİDDİ ÖLÇÜDE AZALTIYOR

En dikkat çeken verilerden biri, düzenli olarak 1 avuç fındık yiyenlerin, daha düşük vücut kitle indeksine sahip ve daha yaşlı olmalarına rağmen kalp hastalıkları riskinin ciddi ölçüde azaldığıdır. Ceviz, kaju veya fıstık gibi popüler seçenekler dışında, fındık, kalp sağlığı için en iyi kuruyemişlerden biri olarak öne çıkıyor.

Her hafta 28 gram kuruyemiş tüketenlerde kalp damar hastalıkları riski yüzde 17, koroner kalp hastalığı riski ise yüzde 20 azalıyor. Aynı zamanda bu kişilerin kardiyovasküler hastalıktan ölüm oranları yüzde 34, genel ölüm riski ise yüzde 31 oranında düşüyor.