Muğlalı köylüler ve çevreciler çimento Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna dava açarak iptal edilirken Menteşe Belediyesi de verdiği inşaat ruhsatlarını iptal etti. Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali organize edildi. Festival Deştin Köyü girişinden festival alanına yürüyüşle başladı.
"YILLARCA VERDİĞİMİZ MÜCADELEYİ KAZANDIK"
Festivalin açılış konuşmasını yapan Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy “Seneler önce Deştin köylüleri olarak ormanlarımızı talan edip yaşamı yok edecek, zehir saçacak olan entegre çimento tesisinin yapılmaması için mücadeleye başladık. Bu süreçte çocuklarımız büyüdü, gençlerimiz yaş aldı, yaşlılarımızdan kayıplarımız oldu. Birçok köylümüz, arkadaşlarımız baskılara ve bütün zorluklara rağmen bizlerle birlikte direnişe omuz verdiler. Tarlada mahsulümüz, evde hayvanlarımız, bakıma muhtaç yaşlılarımız bizi beklerken, ne olursa olsun asla bu mücadeleden vazgeçmedik ve kazandık. Kendi içimizde davullu zurnalı kutlamalar yaptık. Ama eksiktik, biliyoruz. Bu hikaye Muğla’dan, Türkiye’den ve dünyanın her yerinden destek veren tüm dostlarımızın hikayesiydi” diye konuştu.
"30 YILLIK MÜCADELEYİ KAZANDIK"
Özsoy açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
-İki büyük su kaynağı var; arı taşı denilen bir yer var mesela, insan eli değmemiş, bölge florası ve arıcılar için büyük bir önem taşıyor. Geçen yıl köylülerin çabasıyla yangınlardan kurtarılan alan. 7 bin 751 dönümden bahsediyoruz. 30 yıldan bu yana devam eden Deştin mücadelesi işte böylesi bir zengin bir yaşam alanını koruma çalışıyordu. 30 yıl boyunca cenneti cehenneme çevirmek için denemedikleri yöntem kalmadı.
-Farklı firma isimleri, hülleler, hileler, arkadan dolaşmalar, bir dizi aklımıza gelmeyen çirkinlik. Çünkü köylüler ÇED raporuna ve imar planlarına karşı dava açıp entegre çimento tesisini yapımını durdurmuşlardı. Meğer bizler bu davalarla uğraşırken firma hülle ile başka bir firmaya dönüşmüş, sessiz sedasız başka bir ÇED raporu hazırlanmış. 30 yıllık mücadele deneyimine sahip köylüler ayak oyunlarına pabuç bırakmadılar ve hemen yeni mücadeleyi örgütlediler.
"MUĞLA’NIN YÜZDE 70’İNE MADEN RUHSATI VERİLDİ"
Fransa’nın Nice kentinde düzenlenen İklim Zirvesi’nin ardından festivale katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras, “ Deştin’e çimento fabrikası yakışmaz. Bugün maalesef iktidarın yok edici politikaları yüzünden Muğla’mızın zaten yüzde 70’e yakınında maden taş ocağı ruhsatı verilmiş durumda. Tahribat sadece doğada değil, kültürümüzde var. Tahribat eğitimimizde var, yargımız da var. Ekonomimizde zaten hep beraber hissettiğimiz çok büyük bir tahribat var. Bu kadar artık bunların eline yapılan bu tahribata bir dur demeyecek miyiz? Artık bunlara kırmızı kartı gösterelim bunları oyundan atalım” dedi.
ULUSLARARASI ÇEVRE ÖRGUTLERİ DE FESTİVALE DESTEK VERDİ
“Dünya’dan Direnişler” bölümünün ilk konuşmacısı Uluslararası Orman Savunucuları Ağı’ndan (Not 1 More) Elizabeth Victoria Hudson, katılımcılara “Uluslararası Aktivist Koruma Programı” hakkında bilgiler aktardı.
AMAZON YERLİSİ DE FESTİVALDEYDİ
Etkinlikte Brezilya’dan gelen Amazonlar Guajajara Yerel Halk Temsilcisi Regilanne Pereira Guajajara ve Topraksız Köylüler Hareketi’nden (MST) Jane Andreia Cabral E Silva konuşma yaptı.Regilanne Pereira Guajajara, Portekizce seslendirdiği şarkıda “Biz aktivistler, dünyayı iyileştirecek tohumlarız” dedi.
Festival bugün düzenlenecek etkinlik ve panellerle devam edecek.