Li, “Dış kaynaklı ani gelişmelere karşı hazırlıklarımız var” dedi. Ardından, Batılı ülkelerin ticaret politikalarını hedef alan örtülü bir eleştiride bulunarak, “Küreselleşmenin kararlı savunucuları olmalıyız.Tek taraflılığa karşı durmalıyız” ifadelerini kullandı.
ABD’nin 2 Nisan’da Çin de dahil olmak üzere bazı ülkelere karşı yeni ‘karşılıklı’ gümrük vergileri açıklaması bekleniyor.
Donald Trump göreve geldiğinden bu yana Çin mallarına yüzde 20 oranında vergi getirdi. Beyaz Saray bu adımın, Çinli firmaların fentanil üretiminde kullanılan kimyasalları engellemesi için baskı amacı taşıdığını söylüyor.
'FENTANİL TARİFELERİNE', TEKNOLOJİK BÜYÜME
Fentanil, ABD’de ciddi bir uyuşturucu krizine yol açan sentetik bir madde olarak öne çıkıyor. Li’nin temkinli açıklamaları, Pekin’in ekonomik güveni artırma çabalarıyla birlikte, ABD yaptırımlarına karşı misilleme planlarını da içeriyor.
Şi Cinping yönetimi, 2016’da Trump’ın seçilmesiyle hazırlıksız yakalandı. Ancak şimdi stratejik mineraller ve tedarik zincirlerine erişimi kısıtlama gibi karşı adımlar için seçeneklere sahip.
Çin, yavaşlayan ekonomik büyümeye yanıt olarak teknoloji ve üretim yatırımlarını artırma yönünde adımlar atıyor. Bu hamleler, daha sert bir küresel ortam karşısında direnci artırmayı amaçlıyor.
Pazar günü Başbakan Li’nin, Trump’a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi senatör Steve Daines ile görüşmesi bekleniyor. Daines, daha önce Çin’de çalışmış bir isim. Cumartesi günü Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ile bir araya geldi.
Ofisinden yapılan açıklamada, Daines’in görüşmede Trump’ın fentanil konusundaki çağrısını yinelediği ve yüksek düzeyli görüşmelerin yeniden başlaması yönünde umut ifade ettiği belirtildi.
Çin tarafı ise, ABD’yi uyuşturucu sorununda sorumluluğu başkalarına yüklemekle suçluyor.