Çin merkezli drone üreticisi DJI, ABD Savunma Bakanlığı tarafından Çin ordusuyla bağlantılı şirketler listesine eklenmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı'na dava açtı.
ABD'nin tüm ticari drone'larının yarısından fazlasını satan dünyanın en büyük drone üreticisi olan DJI, Washington’daki bir mahkemeden 'Çin ordusuna ait olmadığını ya da Çin ordusu tarafından kontrol edilmediğini' söyleyerek, Pentagon'un 'Çin askeri şirketi' olarak belirlediği listeden çıkarılmasını istedi.
'ANLAŞMALAR FESHEDİLİYOR'
DJI'ın açtığı davada, Savunma Bakanlığı'nın 'hukuka aykırı ve yanlış yönlendirilmiş kararı' nedeniyle iş anlaşmalarını kaybettiği, ulusal güvenlik tehdidi olarak damgalandığı ve birden fazla federal hükümet kurumuyla sözleşme yapmasının yasaklandığı belirtildi.
Şirket, ABD'li ve uluslararası müşterilerin DJI ile mevcut sözleşmelerini feshettiklerini ve yenilerine girmeyi reddettiklerini de ekledi.
DJI, 16 aydan uzun süredir Savunma Bakanlığı'nın şirketle bu konuda iletişime geçmediğini belirterek, federal mahkemeye başvurmaktan başka seçeneklerinin kalmadığını söyledi.
LİSTEDE BAŞKA ÇİNLİ ŞİRKETLER DE VAR
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gergin ilişkilerin ortasında güncellenen liste, Washington'un Pekin'in ordusunu güçlendirebileceğini düşündüğü Çinli şirketleri kısıtlamak için attığı adımlardan biri.
Listede ayrıca havacılık şirketi AVIC, hafıza çipi üreticisi YMTC, China Mobile ve enerji şirketi CNOOC gibi büyük Çinli şirketler de yer alıyor.
Mayıs ayında lidar üreticisi Hesai Group (ZN80y.F), yeni sekmeyi açarak Pentagon'un şirket için Çin askeri tanımlamasına itiraz eden bir dava açtı. Çarşamba günü Pentagon Hesai 'yi listeden çıkardı ancak ulusal güvenlik gerekçesiyle Çin merkezli firmayı derhal yeniden listeye alacağını söyledi.