Kilo alma ve sağlıklı yaşam konusunda yaşadığımız zorluklar kimi zaman kültürel faktörlerden ve çevremizdeki alışkanlıklardan da kaynaklanabilir. Çoğu kişi kilo vermek için diyet yapmayı veya sıkı egzersizler uygulamayı düşünse de bazı bölgelerde insanlar daha zayıf kalabiliyor. Özellikle Asya ülkelerinde, nüfusun büyük kısmı obezite çok fazla görülmüyor ve Avrupa veya Amerika'ya kıyasla daha düşük obezite oranlarıyla dikkat çekiyor. Peki, Asyalıların zayıf kalmasının sırrı ne?
BOL MEYVE, SEBZE VE BALIK TÜKETİMİ
Asya mutfağı, çok çeşitli taze sebze ve balık içerikleriyle tanınır. Çoğu Asya yemeğinde bolca sebze bulunur ve bu sebzeler genellikle etten üç kat daha fazla tüketilirken geleneksel Asya yemeklerinde, özellikle Japon mutfağında deniz yosunu, sebzeler ve balık gibi sağlıklı malzemeler yaygın olarak yer alır. Örneğin, Japonya'da en sevilen atıştırmalıklardan biri olan onigiri, ton balığı ve sebzelerle sarılı pirinç toplarından oluşur bu tarza beslenme şekilleri de alışkanlıkları, vücudu beslerken fazla kalori alımını engeller.
KÜÇÜK PORSİYONLAR
Asya'daki porsiyonlar, Batı’daki devasa tabaklara göre oldukça küçük olduğu görülürken, fast food restoranlarında bile sipariş edilen yemeklerin porsiyonları daha küçüktür ve zayıf Asyalılar genellikle ikinci tabak siparişi vermezler. Çalışmalar, küçük porsiyonların kalori alımını sınırlayarak sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olduğunu gösterirken aynı zamanda bu alışkanlık, sağlıklı bir şekilde doygunluk hissi yaratır ve vücutta gereksiz yağ birikimini engeller.
KAMUSAL ALANLARDA ATIŞTIRMALIKLAR AZ
Batı kültüründe yemek arası atıştırmalıklar yaygındır fakat Asya kültürlerinde halk arasında yemek yemek, genellikle hoş karşılanmaz. Bu sebeple Asya şehirlerinde toplu taşıma araçlarında veya sokakta yemek yiyen insan sayısı oldukça azdır ve Asyalıların atıştırmalıkları genellikle besleyici ve sağlıklıdır. Örneğin, kurutulmuş deniz yosunu veya tuzlu fındık gibi sağlıklı seçenekler, onları fazla kalori ve şeker tüketiminden korur.
TATLILAR DAHA AZ ŞEKERLİ
Asya yemeklerinin çoğu tatlıyla bitmez ve tatlılar genellikle Amerika’daki kekler veya dondurmalar kadar şekerli değildir. Asyalılar tatlı olarak daha çok meyve veya pirinç gibi doğal şeker kaynaklarını tercih ederler. Ayrıca, soda tüketimi de düşük seviyelerdedir genellikle sağlıklı yeşil çay tercih edilir. Yeşil çayın antioksidanlar ve iltihap önleyici özellikleri, sindirim sistemine fayda sağlar ve genel sağlık açısından oldukça faydalıdır.
YÜRÜYÜŞ VE AKTİF YAŞAM TARZI
Asya şehirleri, yürüyüş yapmayı teşvik eden yapılarla tasarlanmıştır. Asyalılar, günlük yaşamlarında sıkça yürürler örneğin, Japonya'nın büyük şehirlerinde yürüyerek işe gitmek oldukça yaygındır. Bu sürekli hareketlilik, metabolizmanın aktif kalmasına ve yağ yakımının desteklenmesine yardımcı olur. Yürüyüş, aynı zamanda zihinsel sağlığı destekleyen ve stres seviyelerini düşüren doğal bir egzersiz türüdür.
FERMENTE GIDALARIN TÜKETİMİ
Asya diyetlerinde özellikle Kore, Japonya ve Çin mutfaklarında, fermente gıdalara sıkça yer verilir. Kimchi, tofu ve miso çorbası gibi besinler, sağlıklı probiyotiklerle doludur ve sindirim sistemini iyileştirir. Probiyotikler, bağışıklık fonksiyonunu artırır, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bu gıdalar, özellikle karın bölgesindeki fazla yağın kaybolmasına da yardımcı olabilir.
BUHARDA PİŞİRME VE HAŞLAMA
Asya mutfağının önemli bir kısmı, besinleri sağlıklı bir şekilde koruyarak düşük kaloriyle pişirir. Buharda pişirme ve haşlama gibi yöntemler, gıdaların besin değerini korurken, gereksiz yağ eklemeden yemeklerin sağlıklı olmasını sağlar. Örneğin brokoli buharda pişirildiğinde, onu en sağlıklı şekilde tüketmiş olursunuz. Bu pişirme yöntemi, yemeğin besin değerini en iyi şekilde korur ve kalori alımını kontrol altında tutar.
DÜŞÜK KALORİ VE YÜKSEK BESİN DEĞERİ
Asya diyetleri, kalori açısından genellikle daha düşük fakat besin değeri açısından zengin besinler içerir. Çoğu Asyalı, enerji seviyelerini yüksek tutarken, vücutlarının fazla yağ depolamasına neden olmayacak besinler tüketir. Örneğin, balık, sebzeler ve tam tahıllar, protein ve lif açısından zengin olup, kalori yoğunluğu düşüktür. Bu besinler, aynı zamanda vücudun yağ yakmasını teşvik eder.