Çocukların erken yaştan itibaren sahip olduğu tüm yetenekler, genetik faktörler ve çevresel koşullar ile açıklanmakta.

Herhangi bir alanda yakalanacak başarı için baskın özellik çoğunlukla zeka olurken, ebeveynler arasında çocuklarının zekasını kimden aldığı sık sık tartışmalara neden oluyor. Hiç şüphesiz çocukların birçok özelliği gibi zekalarının oluşumunda da hem annelerin hem de babalarının aktif bir rolü bulunmakta. Buna karşın Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, hangi ebeveynin daha baskın bir rol oynadığını ortaya çıkardı. 

ÇOCUKLAR ZEKALARINI ANNELERİNDEN ALIYOR 

Bu merakı gidermek amacıyla ilk aşamada fareler üzerinde çarpıcı bir deneye imza atan araştırma ekibi, laboratuvar farelerine ek bir doz kadın geni enjekte ettiler. Sonuç olarak deney farelerinin beyin ve kafa bölümlerinde dikkate değer bir büyüme gözlemlendi. Aynı uygulamayı erkek geni ile fareler üzerinde uygulayan araştırmacılar, farelerin kafasının aynı boyutta kaldığına ve vücutlarının hızla kütle kazandığına şahit oldu. 

Bu sonuçlardan yola çıkarak çalışmaya hız veren uzmanlar, söz konusu hipotezin insanlar için işe yarayıp yaramayacağını anlamak amacıyla 14 ila 22 yaş arasındaki 12 binden fazla insanın üzerinde çarpıcı bir araştırma yürüttü. Farklı sosyal ve ekonomik çevrelerden seçilen gençler, ırk ve milliyet açısından da değişiklik gösteriyordu. Buna karşın ortaya çıkan sonuçlar oldukça benzerdi. 

Araştırma kapsamında 12 bin çocuğun tamamen rastgele olacak şekilde 6 bin tanesinin annesi diğer 6 bin tanesinin ise babası IQ testine alındı. Daha sonrasında ise çocuklar zeka testine tabii tutuldu ve ortaya çıkan sonuç uzmanların beklediği gibiydi. 

14-22 yaş arasındaki gençlerden yüksek IQ sahibi olanlar ile anneler arasında yüksek zeka seviyesi belirten kişiler hızla eşleşmeye başlamıştı. Hazırlanan araştırma raporunda bu duruma dikkat çeken uzmanlar, zeki çocukların çoğu zaman yüksek zekaya sahip annelere sahip olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğunu vurguladı.