Yemek yedikten sonra göğüs kemiğinizin yakınında ya da üst karın bölgenizde yoğun bir yanma hissi yaşadıysanız bunun nedeni asit reflüsünden kaynaklanıyor olabilir. Asit reflü, mide asidinin yemek borusuna sızarak tahrişe yol açmasıdır ve bazı yiyecekler mide asidini artırarak bu durumu tetikleyebilir. Kahvaltıda kaçınılması gereken bazı yiyecekler vardır. 

İŞTE O YİYECEKLER 

Portakal suyu gibi turunçgiller asit reflüyü tetikleyebilir. Domatesler de mideyi fazla asit üretmeye zorlayarak mide ekşimesine neden olabilir. Ayrıca tereyağı, peynir gibi yağlı yiyecekler, sindirimi zorlaştırırken, mideye ekstra baskı yaparak asit reflüyü artırabilir.

Kahve ve çay, kafein içerdiği için asit reflüyü şiddetlendirebilir. Bu içecekleri kahvaltıdan önce tüketmek, mideyi tahriş edebilir. Öte yandan bisküvi ve kurabiyelerdeki şeker ve un, mideyi asidik hale getirebilir. Ayrıca, bu yiyeceklerdeki katkı maddeleri de reflüyü artırabilir. Kızarmış yiyecekler, sindirimi zorlaştırarak mideyi tahriş edebilir ve asit reflüyü tetikleyebilir.

ASİT REFLÜSÜNDEN KAÇINMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR 

  • Daha küçük ve sık öğünler yiyin. 
  • Yemekten sonra hemen yatmayın, yerçekimi mide asidinin doğru yerde kalmasına yardımcı olur. 
  • Yatmadan önce en az üç saat yemek yememeye özen gösterin.
  • Yemekten sonra yoğun egzersizlerden kaçının.