Yüzyıllardır soğuk algınlığı ve grip için evde uygulanan popüler bir yöntem olan tavuk çorbasının iyileşmeyi hızlandırdığı, Batı İskoçya Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı sistematik bir inceleme ile kanıtlandı.
Araştırma, solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı, grip ve COVID-19 dahil) üzerindeki çorbaların etkilerini inceleyen 342 katılımcılı dört çalışmanın analiziyle gerçekleştirildi.
Bulgular şaşırtıcıydı:
Çorba tüketen katılımcıların, tüketmeyenlere göre iki buçuk güne kadar daha hızlı iyileştiği gözlemlendi.
Bu kişilerin ayrıca boğaz ağrılarının ve burun tıkanıklığının daha hafif olduğu ve kendilerini genel olarak daha iyi hissettikleri bildirildi.
Araştırmacılar, bu hızlı iyileşmenin biyolojik bir temeli olduğunu saptadı. Çorba tüketen hastaların kanlarında daha düşük düzeyde iltihaplanma tespit edildi. Özellikle et suyu tüketiminin, aşırı bağışıklık tepkisini sınırlayabileceği ve iltihaplanmadan sorumlu olan IL-6 ve TNF-α proteinlerinin seviyelerini düşürerek semptomların hafiflemesine yardımcı olabileceği vurgulandı.
Neden tavuk çorbası?
Bilim insanlarına göre, sıcak çorbanın nemlendirici ve besleyici özellikleri, vücudun enfeksiyonlarla mücadele yeteneğini destekliyor. Ayrıca çorbadaki sebze ve baharatlar, bağışıklık sistemini güçlendiren gerekli vitamin ve mineralleri sağlıyor. Uzmanlar, tavuk çorbasının hastalık sırasında değerli bir destekleyici olduğunu, ancak mutlaka doktor ziyaretinin veya farmakolojik tedavinin yerini tutmadığını hatırlatıyor. Dinlenme ve yeterli sıvı alımı ile birlikte tüketildiğinde, geleneksel tavuk çorbası soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmede etkili bir yardımcı olarak kabul ediliyor.