Pek kimselerin bilmediği Tahtakuşlar Köyü, hem kültürü hem tarihiyle dikkat çekiyor. Kaz Dağları'nın tepesinde bulunan bu köy, Şaman kültürü ve alevi kültürüyle diğer köylerden farklı bir yapıya sahip. 1843 yılında Tahtacı Türkmenleri tarafından kurulan köyde Orta Asya'ya dair izlere rastlamak mümkün. 

Türkiye'nin ilk etnografya müzesinin olduğu köy geleneksel yaşam tarzıyla duyanların gidip görmek istediği köyler arasında. Tahtacı Türkmenlerin, geleneklerini yansıtan bu müze, UNESCO tarafından tescillenmiş. Köyde Şamanizm izlerine rastlamak mümkün.

Kaz Dağları'nın doğal manzarası eşliğinde yürüyüşlerin yapıldığı bu köy, taş evleri ve mimarisiyle de oldukça beğeni topluyor. Köydeki Sarıkız efsanesi de köyün kültürel hayatını yansıtan mitolojik bir hikaye. Sadece doğal güzellikleri değil tarihiyle de önemli olan Tahtakuşlar Köyü, Osmanlı yıllarına kadar dayanıyor. 

GELENEKLERİ NASIL?

Tahtacılar, Kurban Bayramı'ndan 10 gün önce ayı hilal şeklinde gördüklerinde hava ateş ederler. Aynı şekilde kurbanı Kaz Dağları'nda kesip yanında rakı yudumlarlar. Ve ibadet için semah dönerler.

Ağaçlara bez bağlayan Tahtacılar'ın  bunu yapmalarının nedeni Allah'a daha yakın olduklarına inanmalarıdır. Köyde perşembe günleri yatırlar ziyaret edilir. 

Tuncel Kurtiz'in öldükten sonra gömülmek istediği ama gömülmediği köy olarak da bilinir.