Koleksiyonerler, bazı paralara 'kağıt üstündeki' değerinin katbekat fazlasını ödemeleriyle de tanınırlar. Bazıları; nadir bulunan paralara ederinin onlarca, belki de binlerce katını öderler...

Eğer evinizde bir yerde veya cüzdanınızda hatıra parası olarak 2 dolar saklıyorsanız, 20 bin dolara (yaklaşık 700 bin TL) satmanız mümkün. 1860'larda üretimine başlanan 2 dolarlık banknotlar, 150 yılı aşkın süredir dolaşımda olmasına rağmen genellikle sıra dışıdır ve günlük kullanımda pek de sık rastlanmaz.

HANGİ ÖZELLİKLER BANKNOTU DEĞERLİ KILAR?

Her 2 dolarlık banknot aynı değildir. Değerlerini etkileyen faktörler ise şöyle sıralanabilir:

SERİ NUMARALARI

Bir banknotun değerini belirlemede büyük rol oynar. Bu noumaralar banknotun ön yüzünde, sol ve sağ taraflarda yer alır. Bazı özel seri numaraları koleksiyonerler için ayrıca çekici olarak kabul edilir.

Tek tip numaralar: Tüm rakamların aynı olduğu numaralar (Ör. 777777777)
Merdiven numaralar: Artan bir sıralama gösteren numaralar (Ör. 12345678)
Düşük numaralar: Özellikle 1976'dan başlayan ve "1" ile başlayan seri numaralarının değerinin 20 bin dolara kadar çıkması mümkün.

BASIM YILI VE MÜHÜR RENGİ

Basım yılı ve mühür rengi de 2 dolarlık banknotlarda dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında geliyor:

*1862 ila 1917 arasında basılan; kırmızı, kahverengi veya mavi mühürlü banknotlar nadir kabul edilir ve 1.000 dolara (yaklaşık 35 bin TL) kadar değeri olabilir.

*Genel olarak banknot ne kadar eski ve iyi korunmuşsa o kadar değerli kabul edilir.

BANKNOTUN DURUMU

Bir banknotun kondisyonu (durumu) değerini belirlemede kritik öneme sahiptir. Koleksiyonerler neredeyse kusursuz olarak korunmuş banknotlara yönelirler. Bunlar:

*Kırışık veya katlanma izi olmayan,
*Yırtık veya delik içermeyen,
*Renk solması veya leke göstermeyen banknotlardır.