Kamu kurum ve kuruluşlarında kamu ihale kanununa göre şirket yeterlilikleri bulunmadığı halde grup firma veya yakınlarına ait dosyalarla yemek ihalesi işini alan firmalar vatandaşın sağlığıyla oynamayı sürdürüyor.

Yüksek fahiş rakamlarla yemek ihalesi alan firmaların kalite standartları dışında bozuk ve bayat ürünler kullanması birçok kez zehirlenme vakalarıyla sonuçlanırken, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların bu duruma kayıtsız kalması yeni vakaların da önünü açıyor. Bunun son örneği ise dün akşam Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşandı.

Hastanede görevli yaklaşık 50 personel yedikleri akşam yemeğinden sonra ani mide bulantısı, kusma, ateş, ishal, baş dönmesi gibi şikâyetlerle soluğu acilde aldı. Burada yapılan ilk tetkik ve muayenelerde personelin yedikleri akşam yemeğinden zehirlendikleri belirlendi. Tedavi altına alınan serum takılarak durumları yakından kontrol edilen hastaların durumlarının stabil olduğu ve tedbir amaçlı müşahede ve gözetim altında tutuldukları bildirildi.

MÜŞAHEDE ALTINA ALINDILAR

Tıp Fakültesi Hastanesinin yemek işini üstlenen yemek firmasının getirdiği yemekten personelin zehirlendiği tespit edilirken, hastane yönetimi ise yaptığı açıklamada, olayı “Basit besin zehirlenmesi” olarak duyurdu. Yemek dağıtım işini üstlenen firmaya nasıl bir yaptırım uygulanacağı açıklanmazken, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, akşam saatlerinde bazı hastane personelinin mide bulantısı ve ishal şikayetiyle hastanenin acil servisine başvurduklarını, ilk incelemede olayın basit gıda zehirlenmesi olduğunu belirterek, acil servise başvuran personelin durumunun stabil olduğu ve tedbir amaçlı müşahede altına alındığını belirterek personelin sağlık durumlarının yakından takip edildiğini açıkladı.