Dikenlerin arasında yetişen bu şifalı bitki Karadenizli kadınların vazgeçilmez besinleri arasında. Yörede kırçan olarak anılan bu ot, tam bir şifa deposu. Kavurması bile yapılıyor
KARADENİZLİLERİN ŞİFA DEPOSU
Kıraçan otu, Karadenizlilerin zorluklarla topladığı ve yörede en değerli otlardan biri. Samsun'da ise bu ota melocan otu deniliyor. Özellikle Samsun'un Çarşamba ilçesinde sofralardan eksik olmuyor.
İLKBAHARDA YETİŞİYOR
İlkbahar aylarında yağmurlarla yetişen bu ot, kasım ayında doğada dikenlerin ucunda büyüyor. Karadenizli kadınlar ise toplayıp turşusunu ve kavurmasını yapıyor.
KAVURMASI VE TURŞUSU YAPILIYOR
Lezzetiyle bilinen Kırçan kavurmasının yapımı da oldukça kolay. Aynı şekilde kavurması da bölgede popüler olan yemekler arasında. Toplanan kırçanlar tencerede haşlanır ve acımsı suyu süzülür. Daha tereyağında soğan eşliğinde pişirilir. Kavurmaya tat vermesi için de yeşil ve kırmızı taze biber eklenir. Son olarak da üzerine yumurta kırılır.