Bilim insanları, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarparak dinozorların kitlesel yok oluşuna neden olan dev asteroitin yalnız olmadığını keşfetti. Şimdiye dek bilinen Chicxulub krateri, bu yok oluşun en büyük sorumlusu olarak kabul edilse de, yapılan son araştırmalar, aynı dönemde ikinci bir asteroitin Batı Afrika kıyılarına yakın bir bölgeye çarptığını ortaya koydu
İKİNCİ ASTEROİT BATI AFRİKA KIYILARINA ÇARPTI
BBC'de yer alan habere göre; Batı Afrika kıyıları açıklarında denize çarpan ikinci, daha küçük bir gök taşı da aynı dönemde büyük bir krater oluşturdu. Bilim insanları, bu çarpışmanın da “felaket niteliğinde bir olay” olduğunu ve Atlantik Okyanusu’nu boydan boya geçen en az 800 metre yüksekliğinde bir tsunamiyi tetiklediğini belirtti.
NADİR KRATERİ VE BİLİMSEL KANITLAR
Heriot-Watt Üniversitesi'nden Dr. Uisdean Nicholson, Nadir kraterini ilk kez 2022 yılında keşfetmişti. Ancak o dönemde bu kraterin nasıl oluştuğuna dair belirsizlikler mevcuttu. Şimdi ise Dr. Nicholson ve ekibi, deniz yatağına çarpan bu asteroitin neden olduğu 9 km çapındaki depresyonun kesinlikle bir asteroid tarafından yaratıldığını onayladılar.
FELAKETİN ZAMANLAMASI VE ETKİLERİ
Araştırmacılar, bu çarpışmanın dinozorların yok olduğu Kretase döneminin sonunda gerçekleştiğini ve devasa bir ateş topu yarattığını söylüyor. Dr. Nicholson, çarpışmanın etkisini şöyle özetliyor: "Asteroit Glasgow'a çarpıyor, siz de 50 km uzaklıktaki Edinburgh'dasınız. Gökyüzünde Güneş'in 24 katı büyüklüğünde bir ateş topu görüyorsunuz ve bu, Edinburgh’daki ağaçları ve bitkileri ateşe vermeye yetecek kadar güçlü."
Bu devasa patlamanın ardından, 7 büyüklüğünde bir deprem şiddetinde sismik sarsıntılar ve büyük bir su kütlesinin deniz yatağından fırlayıp tekrar aşağıya dökülmesiyle deniz tabanında benzersiz izler bırakılmış olabilir.
ÇARPIŞMALARIN NEDEN BİRBİRİNE YAKIN ZAMANDA OLUŞTUĞU ÇÖZÜLEMEDİ
İki büyük asteroitin bu kadar kısa süre içinde Dünya'ya çarpması nadir bir olaydır, ancak bilim insanları bu çarpışmaların neden birbirine yakın zamanlarda gerçekleştiğini henüz açıklayamıyor.
Nadir asteroidinin yaklaşık 450-500 metre genişliğinde olduğu ve Dünya'ya saatte 72,000 km hızla çarptığı tahmin ediliyor. Bu büyüklükteki bir çarpışma, insanlık tarihinde henüz yaşanmadı. Bilim insanları genellikle Dünya'daki aşınmış kraterler ya da diğer gezegenlerdeki kraterlerin görüntüleri üzerinde çalışıyorlar.
Dr. Nicholson ve ekibi, yüksek çözünürlüklü 3D veriler kullanarak Nadir kraterinin daha detaylı incelenmesini sağladı ve kraterin çok iyi korunduğunu, bu sayede kayaların derinliklerine inebilme şansını bulduklarını belirtiyor. Dr. Nicholson, "Bu, bir kraterin içine bu kadar detaylı bir şekilde bakabildiğimiz ilk sefer ve gerçekten heyecan verici," diye ekledi.