Almanya'dan Türkiye'ye gelen gurbetçi aile dışarıda yedikleri yemek sonrasında zehirlenerek hastaneye kaldırılmışlardı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayan anne, baba, çocuk olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti. Türkiye gündemine damga vuran bu facia sonrasında gözler dışarıda satılan yiyeceklere döndü. Prof. Dr. Kaan Yılancıoğlu X hesabından yaptığı bir paylaşımla dışarıda asla yenmemesi gereken yiyecekleri açıkladı.
Yılancıoğlu, sokakta en çok risk taşıyan yiyecekleri şöyle sıraladı:
AÇIKTA SATILAN MİDYE
Midyelerin kum, bakteri ve ağır metal barındırma riskine işaret eden Yılancıoğlu, “Zehirlenme vakalarının büyük kısmı buradan çıkıyor” dedi.
AÇIK ALANDA PİŞEN KOKOREÇ VE CİĞER
Sıcaklık kontrolü yapılmayan tezgâhlarda salmonella ve kampilobakter bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.
TEZGAHTA KESİLEN MEYVELER
Kesim sırasında kullanılan bıçak, tahta ve suyun bakteri kaynağına dönüşebileceğini söyleyen Yılancıoğlu, “Bu üçlü tam bir bakteri kokteyli oluşturur” ifadelerini kullandı.
AÇIKTA BEKLEYEN SOSİSLER
Mayonez, ketçap ve yoğurtlu sosların sıcaklıkla temas ettiğinde toksin üreten bakterilere davetiye çıkardığını vurguladı.
BALIK-EKMEK
Sıcak havayla temas eden balıkta histamin seviyesinin hızla artabileceğini belirten Yılancıoğlu, bunun ağır gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi.
KIZARTMA VE BÖREK
Yağın kaç kez kullanıldığının bilinmediğini aktaran uzman, tekrar tekrar ısıtılmış yağların oksitlenmiş yağ ve trans yağ yükü oluşturduğunu bildirdi.
DUMANI ÜZERİNDE OLAN DÖNER
Dönerin alt kısımlarının yeterince ısınmadığı durumlarda E. coli riskinin ortaya çıktığını kaydetti.
8. Yıkanmamış yeşillikle hazırlanan tost ve sandviçler
Yeşilliklerin kaynağı belirsizse parazit bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu uyarısında bulundu.
AÇIKTA SATILAN SÜTLÜ TATLILAR
Süt ve sıcak havanın birleşmesiyle bu tatlıların “gıda zehirlenmesinin en tehlikelisi” hâline geldiğini söyledi.
KAYNAĞI BİLİNMEYEN ŞERBETLİ TATLILAR
Saatlerce açıkta bekleyen şerbetin maya ve bakteri üremesi için ideal ortam oluşturduğunu belirtti.ı.