İnsan doğasının bir parçası olan saç beyazlaması, son yıllarda 20'li yaşlardan itibaren yaygın olarak görülebiliyor. 

Halk arasında stres ve kaygı bozukluğundan kaynaklandığı belirtilse de, araştırmalara göre saçlarda meydana gelen erken beyazlamanın nedeni genetik faktörlere dayanıyor. Yine de doktorların hazırladığı son çalışmalar, insanların yapacağı ufak değişiklikler ile saç beyazlama sürecini tersine çevirebileceğini gösterdi. 

Saçların erken yaşta beyazlaması, çoğu zaman vücutta meydana gelen vitamin eksikliğine dayanıyor. Bu vitaminleri gidermeden önce saç beyazlama sürecinin nasıl ortaya çıktığını anlamakta fayda var. 

NEDEN İNSANLARIN SAÇLARI BEYAZLAR?

İnsan vücudunda milyonlarca saç kökü veya cildi kaplayan küçük keseler bulunur. Saç köklerinde melanin olarak bilinen pigment hücreleri bulunur. Bu hücreler saçınıza rengini verir. Ancak zamanla, saç folikülleri pigmentleri kaybederek saçların beyazlamasına neden olabilir.



Saçların erken dönemlerde beyazlamasına sebep olan etkenler şunlardır:

- Yaş
- Genler
- Melanin eksikliği
- Hormonlar (Trioid bozukluğu)
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Werner sendromu
- Uzun süreli stres veya travmalar
- Kimyasal saç boyaları ve saç ürünleri
- Oksidatif stres (Güneş ışınları, hava kirliliği vs.)
- Hidrojen peroksit
- Sigara içmek

Otoimmün bir hastalık da saçların erkenden beyazlamasına neden olabilir. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı zamandır. Alopesi ve vitiligo durumunda, bağışıklık sistemi saça saldırabilir ve pigment kaybına neden olabilir.

HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ SAÇ BEYAZLATIR?

B-6, B-12, biyotin, D vitamini veya E vitamini eksiklikleri saçların erken beyazlamasına katkıda bulunabilir. B12 vitamini eksikliği çocuklarda dahi saç beyazlamasına neden olabilirken, folik asit eksikliği ise proteinin vücut tarafından işlenmesinde sorunlara yol açarak saçları erken beyazlatabilir.