Türkiye'de çok sevilen çorbalar arasında yer alan kelle paça çorbası, özellikle çocuklarda meydana gelen kol ve ayak kırıklarının ardından doktorlar tarafından tavsiye edilmekte.
Bu özellikleri nedeniyle sağlığa çok faydalı olduğu düşünülen kelle paça, esasında bazı kişiler için büyük riskler barındırıyor. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesilmiş kelle ve ayak bölümlerinden yapılan yiyecek, sakatat olması nedeniyle yüksek miktarda yağ ve kalori içermekte.
KELLE PAÇA ÇORBASI İÇERKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN
Kış aylarında hastalıklara karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilen bu çorbanın çok daha faydalı ve lezzetli alternatifleri bulunmakta. Ayda birkaç kez tüketilmesi halinde sağlık için olumsuz bir durum yaratmayan kelle paça çorbası, sık sık içilmesi durumunda karaciğer ve böbreklerde kalıcı hasara yol açabiliyor.
Bol miktarda kolajen içeren kelle paça çorbası, eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olurken, yağlı ve kalorili yapısı ile kilo alınmasını hızlandırabilir ve obezite hastaları için tetikleyici unsurları açığa çıkarabilir. Bu nedenle doktorlar, kelle paçaya alternatif olarak sunulabilecek lezzetli ve sağlıklı çorbaları paylaştı.
BU İKİ ÇORBA KELLE PAÇADAN DAHA SAĞLIKLI
Doktorlar, özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen iki çorbanın kelle paçaya alternatif sunacağı görüşünde. İlk olarak grip ve çeşitli enfeksiyonlara karşı tavuk çorbası içilmesi tavsiyesinde bulunan uzmanlar, bu çorbanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkat çekerek, hastalıklara karşı direnç kazandırdığını belirtti.
İkinci olarak ise Türkiye'de oldukça az tüketilen morina balığı çorbasına işaret eden beslenme uzmanları, morina balığının sahip olduğu zengin besin değerleri nedeniyle kelle paçadan çok daha sağlıklı bir çorba olduğunu aktardı. Kuzey bölgesinde görülen bu balık türünün derisinden elde edilen aminoasit özelliğine sahip kolajen peptitler eklem ağrılarına iyi geliyor.