Türkiye, dünyada en fazla kuru meyve üretilen ülkeler arasında yer alıyor. 

Üretilen meyvelerin bir kısmı yurt dışına gönderilirken, bir kısmı ise yurt içinde dolaşıma sokulmakta. Bu kadar yaygın tüketilmesine rağmen kuru meyvelere yönelik bilgi eksikliğine dikkat çeken uzmanlar, bu hataların çoğunlukla yiyeceklerin hazırlanma aşamasında yapıldığı uyarısında bulundu.

KURU MEYVELER YIKANMALI MI?

Çoğu zaman ağaç ve toprakta üretilmesi ve çeşitli böceklerle iç içe olması nedeniyle meyve ve sebzelerin bol suyla yıkanması tavsiye edilir. Söz konusu durumun bazı kurutulmuş meyveler için de geçerli olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle marketler ve aktarlardan satın alınan açık ürünlerin mutlaka yıkanmasını tavsiye etmekte. 

Bu tür ürünler açık yapıları nedeniyle toz, bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalarla kirlenmiş olabilir. Ayrıca diğer potansiyel müşteriler, elleriyle bu meyvelere dokunabilir. Kurutulmuş meyveleri ıslatarak kendimizi potansiyel mikrop ve hastalıklardan koruyabiliriz. 

PAKETLENMİŞ KURUTULMUŞ MEYVELER DE YIKANMALI

Çoğu insan, söz konusu tehlikelerin endüstriyel ambalajlı kuru meyveler için geçerli olmayacağını düşünür. Açık satılanlara kıyasla daha güvenli olsalar da, çoğu kurutulmuş meyve depolama ve daha uzun raf ömrü için kükürt dioksit ile işlenir. Bu bileşen sağlıklı insanlar için zararsızdır ancak alerjiniz ya da astımınız varsa nöbetler için tetikleyici olabilir. Kükürt dioksitin suda çözülüyor olması, paketlenmiş kuru meyvelerin de tüketim öncesinde yıkanmasının daha faydalı olacağını gösteriyor. 

KURU ÜZÜM VE KURU KAYISI NASIL DAHA DÜZGÜN YIKANIR?

Tüm kurutulmuş meyvelerin bir kabın içerisine konulması ve akan su altında iyice durulanması gerekir. Bu basit işlem çoğu zaman mikroplardan kurtulmak için yeterlidir. Buna karşın yıkama yöntemi meyvelerin türüne göre değişiklik gösterebilir. 

Örneğin kuru erik ve kuru kayısı yıkama yöntemi aynıdır. Bu meyveleri derin bir kaseye koyarak sıcak su ile doldurun. Yiyeceklerin boyutuna bağlı olarak 30 ila 60 dakika boyunca suyun altında bekletin. Bu işlem kurutulmuş meyveleri daha güvenli ve yumuşak hale getirecektir. Ayrıca suda bekletmek herhangi bir lezzet kaybına neden olmayacak. 

Kuru üzümleri ise sıcak su altında durulayın ve ardından 10 ila 20 dakika arasında bekletin. Bu süre çoğu zaman meyvelerin şişip yumuşaması için yeterlidir. Kuru üzümleri fırınlamada kullanacaksanız yıkadıktan sonra kabın içinde iyice süzüldüğünden emin olun ve daha sonra kuru üzümleri un içinde yuvarlayın.