Dünyanın en fazla tüketilen içecekleri arasında yer alan kahve, bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırıyor.
Sevilerek tüketilen kafein bazlı içecek, 'hazır kahve' olarak tüketilmesi halinde öğütülmüş kahveden iki kat daha fazla akrilamid içermekte. Akrilamid, kahve çekirdekleri de dahil olmak üzere yiyeceklerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesiyle ortaya çıkan bir çeşit kimyasal olarak biliniyor.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), sorunlu kimyasalın belirli bir seviyenin üzerinde kullanılması halinde insanlarda kansere yol açabileceğine dikkat çekerek, çalışmanın detaylarını aktardı. Konuya ilişkin detaylı bir analiz raporu paylaşan Gıda Standartları Ajansı'na (FSA) göre laboratuvar testleri, kahvelerdeki akrilamidin miktarının yeterince kullanılması durumunda hayvanlarda akciğer ve üreme kanserine neden olduğunu ortaya koydu.
ÇOK KAHVE İÇENLERİ ETKİLİYOR
Tehlikeli uyarıların ardından çalışmayı inceleyen Kanada'daki McGill Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre , akrilamid alımının endişe verici hale gelmesi için günde yaklaşık on fincan hazır kahve içmeniz gerekiyor .
Hazır kahve akrilamid içeriyor olsa da, öğütülmüş kahveye göre hücre hasarına karşı koruma sağlayan daha fazla antioksidan bulundurmakta. Sağlığa yönelik olumsuz etkilerinin yanı sıra, faydalı özellikleri bakımından da dikkat çeken hazır kahveler, bağırsaklardaki bakteri çeşitliliğini artıran ve hastalıklara karşı koruma sağlayan bir antioksidan çeşidi olan melanoidin açısından oldukça zengindir.
Bu nedenle kontrollü içilmesi halinde hazır kahvelerin tehlikeli olmadığı aktarılsa da, uzmanlara göre sabah kahvesi olarak tüketebileceğiniz en sağlıklı kahve çeşitleri filtre kahve ve espresso olmakta.
FAYDALI KAHVELERİ TÜKETMEK KALP SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
Öte yandan Norveç'te 20 yılı aşkın bir süre boyunca 500.000 kişinin kahve alışkanlıklarını inceleyen araştırmacılar, günde dört fincan filtre kahve içmenin kalp sağlığına olan faydalarını ortaya çıkardığını söylüyor. Uzmanlar, cappuccino, latte ve flat white gibi espresso bazlı kahvelerin beynimiz için faydalı olduğu ve Alzheimer riskini azalttığı düşünülüyor.