Dolar/TL kuru 34 seviyesinin hemen üzerinde güne başlarken Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite fazlasını azaltmayı amaçlayan yeni adımlarının etkileri izlenecek.
Geçen haftayı 34,1 civarında tamamlayan kurda son haftalarda sınırlı bir bantta dalgalanma görülüyor. Kurda bu sabah ise ilk işlemler 34,1250 seviyesinden geçti. Geçen ay sonunda yukarı yönlü hareketi yavaşlayan dolar/TL illikit piyasada görülen 34,55 zirvesinden yönünü aşağı çevirmişti.
Piyasalarda ABD'de geçen hafta başlayan faiz indirim döngüsüne TCMB'nin ne zaman katılacağı da yakından izleniyor. Bugün iç gündemde takip edilecek veri yer almıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta. Erdoğan ABD seçimlerinde sonuç ne olursa olsun üst düzey diyaloğun devam edeceğini belirterek, ticaret hacmi hedefinin 100 milyar dolar olduğunu söyledi.
Erdoğan bu hafta ABD'li büyük şirketlerin yöneticileriyle de görüşecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın da bu hafta ABD'de yatırımcılarla bir araya gelmesi bekleniyor.
Küresel piyasalarda Fed'in geçen hafta gerçekleştirdiği 50 baz puan büyüklüğündeki faiz indiriminin etkisi devam etti.
ABD'de Cuma günü açıklanacak olan ve Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisinin faiz indirimlerine devam edilmesine yeşil ışık yakabileceği düşünülüyor.
TCMB ZK ADIMLARININ ETKİLERİ
TCMB hafta sonu TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık (ZK) oranlarını artırdı. ZK oranı kısa vadeli TL mevduat için yüzde 12'den yüzde 15'e, uzun vadeli için yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı.
Bankacıların hesaplamalarına göre karar, 70 milyar TL civarı likiditeyi sistemden kalıcı olarak çekecek.
Geçen hafta fazla likidite 400 milyar TL'ye yaklaşırken gecelik faiz en düşük 47,05'e kadar gerilemişti. TCMB rezervinin bir önceki hafta 9 milyar dolar ile üç ayın en büyük haftalık artışını kaydetmesi de TL likidite genişlemesinde etkili.
TCMB'NİN FAİZ İNDİRİMLERİNİN ZAMANI İZLENİYOR
TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirmelerinde daha önceki PPK metinlerinde yer verdiği "sıkılaştırma" ifadesini kaldırdı.
Ekonomistlere göre metinde enflasyondaki yukarı yönlü risklere yapılan vurgunun korunmasına rağmen "sıkılaştırma" ifadesine yer verilmemesi bugün gündemde olmayan faiz indiriminin son çeyrek verilerine göre gündeme gelebileceğinin en önemli işareti.
Bazı ekonomistler ilk faiz indirimini verilere göre Kasım toplantısında gerçekleştirebileceğini öngörürken bazı ekonomistler Aralık ya da önümüzdeki yılın daha iyi bir seçenek olacağı görüşünde.
Reuters anketleri en erken Kasım ayında başlayacak ve büyük bölümü önümüzdeki yıl olmak üzere 2025 sonuna kadar 20 tam puanın üzerinde faiz indirimi beklentisi içeriyor.
Ayrıca enflasyonda ve TCMB faizlerinde önümüzdeki yıl beklenen düşüşler nedeniyle bazı bankalar şimdiden uzun vadeli kredi ve mevduat faizlerini düşürmeye de başladı.