Dar bantta, tarihi zirveye yakın, yatay bir seyir izleyen dolar/TL güne 33'e yakın seviyelerde başladı. Küresel satış baskının negatif etkilediği TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) adımları ve açıklamalarından destek buldu.
Küresel piyasalarda ABD teknoloji şirketleri öncülüğündeki satış baskısı ise riskten kaçış sebebiyle TL cinsi yatırım araçlarında negatif etki yaratabilecek unsurların başında.
ABD'nin Nasdaq endeksi dün yüzde 4 ile 2022'den bu yana en sert düşüşü kaydetti. Alphabet ve Tesla'nın açıkladığı çeyrek dönem bilançoları ardından yatırımcılar "muhteşem yedili" olarak tabir ettikleri hisse senetlerinin sahip olduğu yüksek değerlemeleri sorgulamaya başladı.
Hisse piyasalarında satışlar görülürken yatırımcıların faiz indirimi beklentileri de kuvvetlendi. Vadeli işlemler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül'de yüzde 100 olasılıkla faiz indirimine gideceğini fiyatlıyor.
Yerel seçimler sonrasında dolar karşısında nisan ayını yatay, mayısı ise çok sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziranda ise yüzde 1,8 değer yitirdi. Temmuz'a değer kazancıyla başlayan TL geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybettikten sonra bu hafta ise yüzde 0,3 civarı değer kazandı.
Kur dün 32.8'li seviyelere kadar gerilese de bu sabah 08.48'de 32.94'ten işlem gördü.
Bugün iç gündemde saat 10.00'da Temmuz ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri yer alıyor. TCMB ayrıca haftalık para ve banka, menkul kıymet hareketleri ve döviz rezervi istatistiklerini 14.30'da açıklayacak.
FAİZ SABİT KALDI, TCMB YENİ KARARLAR ALDI
TCMB bu hafta politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği yönündeki yönlendirmesini korudu.
Bankacılar TCMB'nin enflasyonda "belirgin ve kalıcı" bir bozulma öngörülmesi durumunda "para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesinin PPK metninde korunmasını da faiz indiriminin henüz değerlendirilmediğinin göstergesi olarak niteledi.
TCMB Başkanı Fatih Karahan bu ay başında Reuters'a yaptığı açıklamada "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz" demişti.
TCMB bu hafta lokal bankalarla gerçekleştirdiği döviz ve altın swap ihalelerinde yönü alımdan satıma çevireceğini de açıkladı.
TCMB'nin seçim öncesi 65 milyar dolara yükselerek rekor kıran lokal bankalarla yaptığı alım yönlü swaplar bu hafta 0,14 milyar dolara kadar gerilemişti.
Yeni swap işlemi TCMB'nin spotta döviz satışı yaparak fazla TL likiditeyi çekmesi anlamına gelirken, vadede ise döviz alış işlemini ifade ediyor.
Piyasalarda spotta döviz veya altın satımı içeren ilk swap ihalesinin ne zaman açılacağı yakından takip ediyor.
Gecelik faiz geçen hafta boyunca politika faizinin altına kaldıktan sonra depo ihalelerinin de desteğiyle haftanın ilk günü yüzde 50.1'e yükselirken oran dün yüzde 50,84 seviyesindeydi. Fazla likidite ise dün itibarıyla 220 milyar TL civarında.
TCMB Suudi Arabistan'dan daha önce sağladığı 5 milyar dolar tutarındaki depo geri ödemesini de bu hafta gerçekleştirdi.
Bankacıların hesaplamalarına göre bu işlem sonrası TCMB'nin dış yükümlülükler altında devam eden depo bakiyesi yaklaşık 16 milyar dolara gerilerken TCMB son adım ile 7 milyar dolar dış yükümlülük azaltıldığını belirtti. TCMB'nin açıklamaları ve piyasa beklentisi depo geri ödemelerin önümüzdeki dönem de devam edeceği yönünde.