İstanbul serbest piyasada dolar 33,5350 liradan, Euro 36,6690 liradan güne başladı. Dün doların satış fiyatı 33,4770 lira, avronun satış fiyatı ise 36,5550 lira olmuştu.
TL küresel güvenli liman arayışıyla satış baskısı altında kalmaya devam ederken piyasalarda bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporu mesajları izlenecek.
ABD'nin faiz indiriminde resesyona neden olacak şekilde geç kaldığı endişesi ile jeopolitik gelişmeler küresel piyasalardaki ana belirleyiciler.
TCMB bugün yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayacak. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) mayısta yıllık yüzde 75,45'te zirve yaptıktan sonra baz etkisinin de katkısıyla düşüşe geçti.
TCMB yıl sonunda bu düşüşün %38'e ulaşacağını öngörürken piyasa beklentisi bu düşüşün yüzde 42,2'de kalacağı yönünde. Bu kapsamda TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, bugün enflasyon raporunda vereceği mesajlar piyasada yakından takip edilecek.
ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON MESAJI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu hafta katıldığı bir canlı yayında en büyük önceliğin enflasyonu düşürmek olduğunu bu konuda geri adım atmayacaklarını belirterek, OVP'deki hedefleri de değiştirmeyi düşünmediklerini söyledi. OVP ve TCMB enflasyon tahminleri paralel oluşturuluyor.
Piyasalardaki enflasyon tahminleri TCMB bu yıl sonu tahmininden uzak değil. Ancak piyasalar 2025 sonu için TCMB'nin yüzde 14 tahminini "iddialı" buluyor. Güncel Reuters anketinde piyasanın 2025 sonu için enflasyon tahminlerinin medyanı yüzde 25 seviyesinde.
Şimşek, "...geri adım atmayacağız, hedefleri değiştirmeyi düşünmüyoruz, bu konuda kararlıyız. İddialı olabilir ama gerekli tedbirleri alıp yolumuza devam edeceğiz" dedi.
FAİZ BEKLENTİLERİ
TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da geçen ay gerçekleştirdiği Reuters söyleşisinde, şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini ve indirimler başladığı zaman da sıkı duruşun korunacağını söylemişti.
Piyasalarda bu açıklamalar öncesi yılsonundan önce 500 baz puan faiz indirimine gidileceği medyan beklenti idi. Gittikçe önümüzdeki yıla doğru yoğunlaşan tahminler faiz indirimlerinin 2025 sonuna kadar 2 bin 250 baz puana ulaşabileceğini gösteriyor.
TCMB'ye göre aylık enflasyon henüz faiz indirimini değerlendirecek bir düşüş eğilimine girmedi. Akçay, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmeden ve yakından takip ettiğimiz diğer göstergeler de buna eşlik etmeden faiz indirimi gündeme gelmeyecek" demişti. TCMB enflasyon beklentilerinde ve iç talep dengelenmesinde "kalıcı iyileşmeler"i de yakından izliyor.
Bu kapsamda piyasanın enflasyon tahminleri 2024 için TCMB tahminine yakın olsa da 12 ay sonrası için yüzde 72 olan hane halkı ve yüzde 55 olan firmaların beklentileri TCMB öngörülerine oldukça uzak.
ABD ekonomisinin resesyona gireceğine yönelik endişeler, büyük teknoloji şirketlerinin beklentilerin altındaki bilançoları ve jeopolitik endişelerle yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşma eğiliminde. Gelişmekte olan para birimlerinde satış baskısı daha belirgin.
Dolar/TL satış basıyla yeni zirve olan 33,67 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu sabah güne 33,55 civarında başladı. TL'nin bu hafta başından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1,1 seviyesinde.
CARRY TRADE POZİSYONLARI DEĞİŞTİ
Küresel piyasalarda büyük çaplı carry trade pozisyonlarının küresel faiz kararları nedeniyle daha az çekici olması endişenin ana kaynağı. Düşük faizli bir para birimi ile borçlanıp yüksek faizli bir para birimine yatırım yapmak carry trade olarak adlandırılıyor.
Geçen hafta Cuma günü ABD'de açıklanan ve ekonomide gerilemeye ilişkin endişeleri tetikleyen aylık istihdam verisinin ardından, bugün ABD'de açıklanacak olan işsizlik maaşı başvuruları yakından izlenecek.
Bugün iç gündemde Hazine'nin iç piyasada kurumsal yatırımcılara doğrudan satışını gerçekleştireceği bir yıl vadeli dolar cinsi ihraç izlenecek. Hazine'nin döviz cinsi tahvilinde altı aylık dönemsel getiri yüzde 2,37 olacak. Bugün ayrıca haftalık para banka istatistikleri, döviz rezervi ve menkul kıymet hareketleri de izlenecek.
GECELİK FAİZ ÜST BANTTA, LİKİDİTE FAZLASI SONA ERDİ
İç piyasada gecelik faizler ve fazla likidite yakından takip ediliyordu. TCMB verileri dün itibarıyla fazla likiditenin bittiğini gösterdi. TCMB'nin geçen hafta başladığı gün içi ek TL depo alım ihalesi ve lokal bankalarla ters yönlü swap ihaleleri ardından gecelik faizler de belirgin yükseldi.
Fazla likidite geçen hafta yaklaşık 400 milyar TL idi. Dün itibarıyla bankacılık sisteminin likidite açığı yaklaşık 25 milyar TL oldu. Gecelik faiz ise geçen hafta gerilediği yüzde 47,02'den dün yüzde 52.95'e yükselerek faiz koridorunun üst bandına yerleşti.