Torbalı’ya 7 kilometre uzaklıktaki Çapak Mahallesi’nde 500 hane, yıllardır Bardakçık inciri üretimi yapıyor. Ancak pazarlama sorunları nedeniyle üretimde zorluk yaşanıyordu. Geçen yıl kurulan Ege İncir Üreticileri Birliği ve Pazarlama Kooperatifi sayesinde üreticiler, ürünlerinin fiyatını sezon öncesi kendileri belirleyerek istikrar sağladı. Hasat döneminde sabah erken saatlerde toplanan incirler, mahalle meydanındaki alım noktasında kooperatif aracılığıyla sanayici ve tüccara satılıyor.
YURT DIŞINDA YOĞUN TALEP VAR
Bölgedeki sanayi kuruluşları, yeşil kabuğu ve kırmızı iç rengiyle dikkat çeken Bardakçık incirini “freeze-dried” yöntemiyle kurutarak ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, incirin tescili için TÜRKPATENT’e başvurduklarını belirterek, “Bardakçık incirinin aroması ve şeker oranı çok dengeli. Diğer bölgelerdeki incirlerden çok farklı. Bu özellikleri sayesinde yurt dışında yoğun talep görüyor” dedi.
ÜRETİM ARTIYOR, FİYAT ÜRETİCİNİN ELİNDE
Kooperatif Başkanı Mustafa Efe, Bardakçık incirinin yalnızca kendi mahallelerinde yetiştiğini vurgulayarak, “İncirimiz kaliteli ve değerinde satılıyor. Aydın’daki incir 60-70 lira civarındayken bizim ürünümüz 110 liradan alıcı buluyor. Bu da kooperatifleşmenin sağladığı avantaj” ifadelerini kullandı.
İHTİYAÇ 1000 TON, ÜRETİM 100 TON
Freshbak Crispy Genel Müdürü Kenan Sever ise incirin ihracat potansiyeline dikkat çekti: “Bardakçık inciri özel bir ürün. Freeze-dried yöntemiyle işlenerek katma değerli hale geliyor ve dünya pazarına sunuluyor. Şu anda yıllık üretim 100 ton ama talep 1000 ton seviyelerinde. Bu ürün için alım garantisi veriyoruz” dedi.