Darı, dünyanın en eski tahıllarından biri olmakla beraber ekonomik ve besleyici yönleriyle dikkat çekiyor. Hem insanların hem de hayvanların temel gıda maddelerinden biri olan darı özellikle düşük maliyeti ve yüksek besin değeriyle öne çıkan lezzetlerden biri. İşte darının sağlık açısından bilinmeyen faydaları:
Kolesterolü kontrol altına alır
Darı, düşük glisemik indeksli (GI) bir yiyecek olarak, kan şekerinin hızla yükselmesini engeller aynı zamanda çözünür lif içeriği sayesinde vücutta biriken fazla kolesterolü hapseder ve kan kolesterol seviyelerini düşürür. Bu faydalar, kalp hastalıkları ve ateroskleroz riskini azaltan önemli bir özellik olarak öne çıkar. Düzenli olarak darı tüketmek, kalbiniz için büyük fayda sağlayacaktır.
Sindirim sağlığını destekler
Darı, çözünür ve çözünemez lif açısından zengindir ve bu lifler bağırsak sağlığını iyileştirirken sindirim sistemini düzenler. Lifler, aynı zamanda bağırsaklardaki iyi bakterileri destekleyerek, sindirim sürecini kolaylaştırır ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardım eder.
Kan şekerini düzenler
Darı, özellikle diyabet hastaları için faydalıdır. İçeriğindeki nişastalı olmayan polisakkaritler ve lif, kan şekerinin hızlı yükselmesini engellerken, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Bu özelliğiyle kan şekerinin kontrol altında tutulması sağlanır.
Yaşlanma karşıtı etki
Darı, içerdiği fitatlar tanenler ve fenoller sayesinde hücreleri korurken bu bileşenler ise yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur ve yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkların gelişmesini engeller. Darı, vücudu serbest radikallere karşı savunarak cilt ve organ fonksiyonlarını destekler.
Beyin sağlığını destekler
Darı, B vitamini kompleksi açısından oldukça zengindir özellikle folat (B9 vitamini) içerdiği için, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Bu fayda da beyin fonksiyonlarını ve hücre bölünmesini destekler. Beyin sağlığını ve zihinsel keskinliği artıran darı, yaşlanmaya bağlı bilişsel düşüşü engellemeye yardımcı olabilir.
DARI NASIL TÜKETİLİR?
Darıyı, marketlerde bulabileceğiniz kurutulmuş, şişirilmiş veya un haline getirilmiş çeşitlerle yiyebilirsiniz. Darı pişirilerek pilav, salata veya çorbalara dahil edilebilir aynı zamanda darı unuyla, geleneksel buğday ununa alternatif sağlıklı tarifler hazırlayabilirsiniz. 2 su bardağı suya 1 su bardağı darı ekleyip, kaynattıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirebilirsiniz ayrıca darıyı pişirmeden önce birkaç saat suda bekletmek, fitik asitlerin azalmasına yardımcı olur ve besin emilimini artırır.